ЕНЕРГЕТИКА. Під час чергової відеоконференції за участю заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергія Чеха й представників кількох регіонів України розглядали питання розвитку енергетичної галузі України. Адже наша країна має унікальне геополітичне й географічне положення, достатні запаси вугілля та складових ядерного палива, розвинену інфраструктуру енергетики і високопрофесійний науковий та кадровий потенціал. Разом з тим держава лише частково забезпечена власними паливно-енергетичними ресурсами, їх імпорт здійснюється практично з одного джерела. При цьому економіка країни переобтяжена енергомістким промислово-аграрним виробництвом і енерговитратним житлово-комунальним сектором.

«Тому кардинальне зменшення енергоємності ВВП в поєднанні зі зміною структури споживання власних та імпортованих енергетичних ресурсів є наріжним каменем стратегічного розвитку України, — зазначив Сергій Чех. Додавши, що пріоритети розвитку паливно-енергетичного комплексу України визначає Енергетична стратегія України на період до 2030 року, яку сьогодні переглянуто й оновлено.

В електроенергетиці передбачено збереження цілісності Об’єднаної енергетичної системи України та її синхронізацію з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E, а також збалансування виробництва та споживання палива й електричної енергії. Щодо теплової енергетики, то тут потрібно здійснити реконструкцію наявних генеруючих потужностей ТЕС і ТЕЦ задля подовження терміну служби устаткування на 15—20 років, зниження питомих витрат палива.

Крім того, заступник міністра акцентував учасників відеоконференції і на важливій ролі, яку відіграє в роботі енергетичного комплексу держави  гідроенергетика. Зазначивши при цьому, що нині триває підготовка другої черги проекту реабілітації гідроелектростанцій. Мета проекту полягає в продовженні терміну експлуатації 22 гідроагрегатів щонайменше на 40 років, збільшенні їх потужності щонайменше на 10% та підвищенні їх ККД, що має забезпечити зменшення обсягу споживання викопного палива та викидів CO2, а також негативного впливу гідроагрегатів на навколишнє середовище.

Учасники відеоконференції також обговорили використання магістральних та розподільчих мереж, продовження строку експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанцій, будівництво нових та підвищення рівня їх безпеки.