У Страсбурзі під час чергової сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи пройшли дебати на тему «Регіональний вимір процесу децентралізації в Україні». 

За словами голови Венеціанської комісії (ВК) Джанні Букіккіо, запровадження децентралізації влади в Україні потребує внесення поправок до Конституції. «Я вражений тим, як країна, що потерпає від воєнних дій, може проводити стільки реформ», — сказав голова ВК, проте, за його словами, непокоїть те, що процес реформування Конституції просувається повільно.

Джанні Букіккіо стурбований і тим, що Конституційна рада, про створення якої офіційно оголосили кілька тижнів тому, ще не почала свою роботу. Важливо, наголосив експерт, щоб конституційні поправки з децентралізації, над якими мають завершити роботу експерти ВК і які мають пройти обговорення у Верховній Раді, а згодом — ухвалені рішенням Конституційного Суду, набули чинності в цьому році. Оскільки місцеві вибори, проведення яких призначено на 25 жовтня, мають пройти за новою виборчою системою. «Люди на місцях мають знати, кого вони обирають і якими повноваженнями наділяють своїх регіональних керівників», — сказав Джанні Букіккіо. Він вважає, що «відтермінування виборів — не вихід».

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо стурбований, що Конституційна рада ще не почала свою роботу. Фото з сайту timpul.md

Про те, що місцеві вибори можуть відкласти на незначний термін для введення в дію поправок до Конституції, повідомив голова Харківської облради Сергій Чернов. «Наша мета — провести вибори 25 жовтня, проте, можливо, цю дату доведеться перенести, бо важливий не сам факт виборів, а те, щоб вони пройшли на новій основі», — наголосив політик.

Важко ухвалювати закони про децентралізацію, коли на твоїй території — ворожа армія, зауважив під час дебатів депутат конгресу від Нідерландів Лін Вербек. На його думку, депутати мають обговорювати не Україну, а російську агресію і те, як зробити так, щоб на закони з децентралізації не впливали російські інтереси.

Натомість глава російської делегації, губернатор Володимирської області Світлана Орлова, заявила, що українська влада грубо порушує мінські домовленості, зокрема ухваливши закон про особливий статус деяких районів Донбасу, і назвала правлячу партію України «партією війни».

«А як тоді назвати керівництво Росії, яке розв’язало і підтримує війну в Україні?» — запитав російського депутата заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, який взяв участь у дебатах.

Він нагадав російській делегації, що згідно з мінськими домовленостями всі іноземні війська мають бути виведені з території України, «а до нас щодня йдуть ешелони й вантажівки з російськими бойовиками і зброєю». Українському чиновникові важко було стримувати свої емоції, спровоковані пропагандистськими гаслами Світлани Орлової, тому він продовжив: «То подавай Росії Конституцію, яка їй подобається, то визнавай псевдореферендуми, проведені під дулами автоматів! Ми на вашу територію не вдиралися і вимагаємо від вас лише одного: забирайтеся додому!»