ДОІСТОРИЧНИЙ ВЕЛЕТЕНЬ. Заморожені останки мамонтихи виявлено на півночі Сибіру. Тварина 10 000 років пролежала на одному з Ляховських островів новосибірського архіпелагу, повідомляє Gazeta.ua.

Неймовірно, але кров мамонта досі рідка. Дослідники з Північно-Східного університету в Якутську ткнули останки льодорубом і - раптово - полилася кров.

 Фото: REUTERS

За словами вчених, коли мамонта виявили, температура була 10 градусів Цельсія нижче нуля. Тому відкриття рідкої крові шокувало дослідників.

«Фрагменти м'язової тканини, які ми знайшли в тілі, мають природний колір свіжого м'яса», - повідомив Семен Григор'єв, директор університетського музею мамонтів і глава експедиції. – «Причиною такого збереження є те, що нижня частина тіла виявилася замерзлою в чистій кризі, а верхню частину знайшли у центрі тундри. Ми виявили дві частини тіла окремо. Можна припустити, що у крові мамонта має певні кріозахисні властивості. Кров дуже темна, її знайшли в крижаних порожнинах нижче живота, і коли ми зламали ці порожнини киркою, вона потекла».

Стать тварини частково визначали за іншою частиною тіла, виявленою окремо. Дослідники вважають, що мамонтиха провалилася під лід, тікаючи від хижаків.

Аналіз зубів і кісток мамонта показав, що йому було 50-60 років.

Останки вирішено відкопати і доставити в найближче місто на гелікоптері. Надалі до їх вивчення залучать міжнародних вчених.

Григор'єв шукає мамонтів вже кілька років. Цього разу його відкриття рідкої крові підняло дискусію про можливе клонуванні мамонтів.