Міжнародна конференція з врегулювання сирійської кризи «Женева-2» зрештою не принесла очікуваних результатів. Одним з каменів спотикання, поміж іншого, стало питання гуманітарної ситуації. Саме воно — в центрі обговорення під час міжнародної конференції в Римі, що має погодити заходи, спрямовані на припинення винищення цивільного населення Сирії.

Міністр закордонних справ Італії Емма Боніно поклала відповідальність за гуманітарну катастрофу в країні на сирійський режим.

«Сирійський уряд поставив свої підписи під усіма гуманітарними конвенціями і, наскільки я розумію, зобов’язався боротися проти тероризму та екстремізму. Немає виправдання голоду, катуванням, вбивствам тощо».

Кадри і цифри гуманітарної катастрофи у Сирії, що далі лише загострюється, шокують.

Від початку конфлікту загинуло майже 130 тисяч сирійців. З них 10% — діти. Неповнолітні нерідко стають цілями бомбардувань чи снайперських атак.

Використання хімічної зброї стало найбільшим випадком порушення прав людини в Сирії. Утім, до злочинів проти людства слід віднести також численні катування в країні. На цій практиці, до якої вдається режим, зокрема, нещодавно наголошували правозахисники у своєму звіті.

Вкрай серйозною є ситуація з біженцями, кількість яких б’є усі рекорди. Через облогу міст багато цивільних не мають доступу до гуманітарної допомоги. Їм бракує найнеобхіднішого — води, їжі, ліків.

Раджив Шах, керівник Державного агентства США з міжнародного розвитку:

«За останній рік учетверо збільшилась кількість переселенців й настільки ж біженців. 40% населення Сирії зараз потребує негайної гуманітарної допомоги. Таким чином, масштаби цієї катастрофи є безпрецедентними».

За статистикою, кількість переміщених осіб всередині Сирії сягає 6 мільйонів. 750 тисяч подались до Лівану, 660 тисяч — до Йорданії, 600 тисяч — до Туреччини, 200 тисяч знайшли притулок в Іраку й 120 тисяч — в Єгипті. Загалом відтік біженців з Сирії до інших держав перевищує 2,3 мільйона осіб.

Усі вони потребують допомоги, зокрема, харчової. Випадки смерті сирійських біженців від голоду стають дедалі численнішими. Адже умови їхнього життя у тимчасових притулках, а іноді й просто неба є жахливими.

Держави ЄС зобов’язались прийняти у себе 0,5% з 2,3 мільйона сирійських біженців. Утім, це — крапля в морі порівняно з масштабами катастрофи, що ризикує дестабілізувати ситуацію в усьому регіоні.

 Copyright © 2014 euronews