Роман КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

У Смілі на Черкащині, незважаючи на мінусову температуру, й досі відсутнє теплопостачання. Надзвичайний стан, як припускали ЗМІ, через відсутність опалення в місті Сміла на Черкащині не введено. Разом з тим 11 навчальних закладів тимчасово перейшли на дистанційне навчання.

Аналогічна проблема виникала у місті минулої зими через схеми компанії «Сміла Енергоінвест». Внаслідок цього, незважаючи на стовідсоткову оплату містян за тепло, перед «Нафтогазом» утворився значний борг. Стосовно цього факту порушено низку кримінальних справ.

Сміляни створили власне комунальне підприємство для постачання тепла — «Смілакомунтеплоенерго», однак перебрати на нього котельні, а також «вибити» ліміти газу виявилось непростою справою, адже процес всіляко блокувався.

Віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко в кулуарах засідання Ради регіонального розвитку перед телекамерами зауважив міському голові Олексію Цибку щодо необхідності значно раніше починати підготовку до опалювального сезону та вирішення нерозв’язаних проблем. Хоч і пообіцяв у цьому питанні підтримку від імені уряду.

Як стало відомо, у «Нафтогазі» заявили, що тільки їхніх зусиль для налагодження теплопостачання недостатньо. Місцеві організації повинні виконати всі умови чинного законодавства. У повідомленні прес-центру «Нафтогазу» наголошується на бездіяльності в цьому питанні органів місцевого самоврядування. Саме через це змушені страждати місцеві жителі. «Нафтогаз» просить місцеву владу документально підтвердити, де перебувають основні засоби, які забезпечують городян теплом. Якщо відбулася зміна теплопостачальної організації, то відповідно до ст.22 Закону України «Про теплопостачання» саме вона має стати правонаступником за борговими зобов’язаннями, a це 85 мільйонів гривень. У «Нафтогазі» заявили, що після цього можна укласти договір на реструктуризацію боргів на 5 років.