З 1 липня публічне акціонерне товариство «Київенерго» переходить на прямі договори зі споживачами тепла і гарячого водопостачання. На них планують перевести 6800 будинків комунальної сфери. Договори Київенерго планує укласти до наступного опалювального сезону. Про це заявив генеральний директор компанії Олександр Фоменко. «Житлово-будівельні кооперативи та ОСББ з переходом на прямі договори ще не визначилися», — уточнив він. 

Перехід на прямі договори зі споживачами впроваджується зокрема через ухвалений у квітні закон №1198-VII, який зобов’язав національного регулятора встановити нові тарифи для теплокомуненерго з теплопостачання та гарячого водопостачання (ГВП). Київенерго — постачальник послуг з ГВП та опалення (сезонний тариф за опалення діятиме з початку нового опалювального сезону в жовтні).

 Як повідомив директор з продажів «Київських теплових мереж» Вадим Мучніков, раніше жителі столиці платили за гарячу воду ЖЕКам, ЖБК або ОСББ, які у свою чергу перераховували гроші Київенерго. Але часто ЖЕКи залишають значні суми в себе. Приміром, за даними Держстату, якщо жителі Києва розраховуються за комунальні послуги з ЖЕКами в середньому на 97%, то останні переводять Київенерго в середньому лише 85% коштів. Показово, що споживачі, які укладуть прямі договори з Київенерго, свої претензії зможуть пред’являти безпосередньо цій компанії, а не ЖЕКам.

З переходом на прямі договори роль житлово-експлуатаційних об’єднань в опаленні та гарячому водопостачанні обмежиться управлінням внутрішньобудинковими мережами (трубопроводами), вартість чого буде включено у квартплату.

За даними Київенерго, станом на 1 липня цього року борги столичних житлових організацій за спожиту теплову енергію досягли 1,06 мільярда гривень. Найбільше занепокоєння викликає заборгованість комунальних ЖЕО Києва, яка становить понад 800 мільйонів. Оскільки борги за теплопостачання не погашають, компанія змушена попереджати про відключення гарячої води у понад 700 житлових будинках.

Водночас фахівці Київенерго рекомендують споживачам для захисту їхніх прав у разі відключення будинку від гарячого водопостачання звернутися до Київенерго для з’ясування причини його відсутності й дізнатися, чи розрахувався ваш ЖЕО з ПАТ за послуги теплопостачання. На сайті Київенерго розміщено інформацію щодо заборгованості ЖЕО перед ПАТ та перелік будинків, які внаслідок непогашення ЖЕО заборгованості відключені або будуть відключені від теплопостачання. Можна звернутися до органів держвлади і місцевого самоврядування з вимогою вжити заходів для відновлення ГВП або до органів прокуратури Києва із заявами про бездіяльність ЖЕО та для ініціювання проведення перевірок щодо виникнення такої заборгованості.