В одній з кімнат Сєверодонецького офіса благодійної організації «Схід-СОС» є вже три швейні машинки та  оверлок. За словами волонтерів, дві машинки принесли небайдужі місцеві жителі, тільки-но дізналися про ідею створити безкоштовну швейну майстерню для вимушених переселенців. Одна машинка «приїхала» аж з Києва — там люди теж відгукнулися на заклик про допомогу в соцмережах.

«Сподіваємося, що послуги майстерні матимуть попит. Бо є немало  людей, для котрих заплатити 20 — 50 гривень за те, щоб підшили штани, це дорого, — розмірковує координатор Сєверодонецького офіса благодійної організації «Схід-СОС» Марія Гуляєва. І підкреслює, що ця ідея народилася з прямого спілкування з вимушеними переселенцями.

Оператор гарячої лінії БО «Схід-СОС» Світлана Банникова готова допомагати у швацькій справі переселенцям і радіє, що в майстерні вони вже активно працюють. Фото автора

Із самого початку бойового конфлікту «Схід-СОС» роздає гуманітарну допомогу нужденним, причому ще й у багатьох селищах так званої сірої зони. На жаль, зазначають волонтери, потреба в такому виді підтримки у вимушених переселенців не зникає, адже ситуація з роботою, житлом та соціальними виплатами залишається проблемною.

Та навіть коли люди приходять по одяг (його в офісі роздають безкоштовно), іноді майже спонтанно з’являються прекрасні пропозиції.

«Якось прийшли переселенки, шукали білі сорочки для хлопчиків, — згадує Марія Гуляєва. — Розговорилися, виявилося, що вони працюють у філармонії. Так виникла ідея організувати у нас концерт. І він відбувся: то був спільний виступ дорослих і дітей — грали дві скрипки, віолончель та гітара». Волонтери прагнуть перетворити простір офіса на місце, де б усім знайшлася справа. Для дітей є куточок, де можна помалювати й погратися. Вже сформувалася ціла бібліотека з книжок, які надсилають кияни і приносять небайдужі сєверодонеччани. Працюють клуб психологічного розвантаження, а також юридична консультація. В офісі відбуваються сеанси інтелектуального кіно для молоді на прохання артистів-переселенців з обласного академічного українського театру.

А в планах — організувати навчання керувати сплавним катамараном та потім катання на ньому по озеру Паркове. Цей проект об’єднати переселенців та сєверодонеччан. За словами Марії Гуляєвої, катамаран — унікальний плавзасіб, для керування яким потрібна злагоджена робота всіх членів команди: якщо хтось не працює веслом, то руху вперед не буде. Такі вправи дають змогу найголовніше навчитися співпрацювати та бути єдиною командою, єдиним суспільством. Тому волонтери назвали свій новий проект «Тримай баланс».