У вітчизняному МЗС стурбовані тривалою відсутністю реакції російської сторони на дії співробітників Прикордонної служби ФСБ РФ під час інциденту в Азовському морі. Про це йдеться в листі міністра закордонних справ Леоніда Кожари його російському колезі Сергію Лаврову. «Зокрема певні питання виникають з приводу адекватності застосованих ними заходів», — йдеться в листі. 

З огляду на трагічні наслідки інциденту Україна розраховує на проведення об’єктивного і всебічного розслідування всіх обставин цієї події. На думку нашої сторони, встановленню істини і запобіганню подібним трагедіям у майбутньому, без сумніву, сприяла б участь у цьому процесі українських компетентних органів.

«Пропоную провести найближчим часом консультації з консульсько-правової проблематики на чолі з керівниками профільних департаментів наших міністерств», — цитує текст листа прес-служба МЗС.

Крім того, стурбованість, підкреслив міністр, викликає перешкоджання поверненню на батьківщину громадянина України Олександра Федоровича, постраждалого внаслідок інциденту, через висунуте йому на чужині обвинувачення.

Глава МЗС запевнив, що українська сторона готова забезпечити проведення необхідних слідчих дій на території України відповідно до чинних між двома країнами міжнародних договорів.

«Зважаючи на широкий резонанс цієї справи в українському суспільстві, звертаюся до Вас з проханням сприяти в швидкому позитивному вирішенні цього питання в дусі стратегічного партнерства і на основі відповідних міжнародно-правових документів», — наголошується в листі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра