Україна звернулася до Румунії з проханням підтримати звернення до Радбезу ООН і до Ради ЄС стосовно направлення миротворців на Донбас. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Президентом Румунії Вернером Йоханнісом, який перебував в Україні з офіційним візитом.

Учора країни домовилися скоординувати дії щодо розморожування конфлікту на Придністров’ї. Щоб Молдова відновила свою територіальну цілісність і «реінтегрувала цей регіон», сторонам слід, на їхнє переконання, модернізувати систему безпеки в Чорноморському регіоні.

Під час прес-конференції.

«Ми домовилися з румунською стороною про значний прогрес у малому прикордонному русі», — додав Петро Порошенко. Таким чином глави держав перейшли на дещо новий рівень відносин.

На зустрічі з представниками ЗМІ йшлося про готовність України розв’язувати гуманітарні проблеми окупованих територій Донбасу та про відмову бойовиків допустити будь-яку допомогу на тимчасово непідконтрольну нам територію. Продовжуючи тему, Петро Порошенко висловив сподівання, що парламентарії ухвалять зміни до закону про особливості місцевого самоврядування для деяких територій Донецької та Луганської областей.

А його румунський колега Вернер Йоханніс наголосив, що Румунія підтримує збереження санкцій проти Росії до повного виконання мінських угод. До речі, на переконання високого гостя, Україна знайшла серед членів ЄС рішучих партнерів, відданих принципам міжнародного права і договорів, порушених через анексію Криму.

З його слів стало зрозуміло, що Румунія має намір допомагати Україні готуватись до вступу в ЄС і НАТО. Саме тому під час переговорів віч-на-віч із Президентом України він говорив про внутрішні реформи в нашій країні, зокрема про лінію демократизації та побудову правової держави.