Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Один із жителів Маріуполя запропонував чергову пропозицію для покращення складної екологічної ситуації у приморському місті. На порталі Єдиної системи місцевих петицій він опублікував звернення про відмову від традиційного громадського транспорту на користь екологічно чистих електробусів.

Ця пропозиція з’явилася на тлі того, що виконавчий комітет Маріупольської міськради зараз веде роботу з представництвом Європейського банку реконструкції і розвитку та Міжнародною фінансовою корпорацією стосовно виділення кредитних коштів для закупівлі 72 тролейбусів та 63 автобусів.

«З огляду на передові світові тенденції розвитку інфраструктур міст для людей і катастрофічну екологічну ситуацію в Маріуполі прошу місцевих жителів підтримати вимогу закуповувати електроавтобуси. Вони не тільки більш екологічні та економні, а й мають більш м’який хід, за що будуть дуже вдячні ті, хто не має можливості користуватися власним комфортабельним транспортом», – переконує автор звернення Сергій Локосов.

Петицію зареєстрували 13 листопада і для того, аби міська влада відреагувала на пропозицію, потрібно за 100 наступних днів зібрати 250 голосів: із початку збору підписів звернення вже підтримали більше 30 маріупольців. У останній час у Маріуполі, де працюють відразу два потужні металургійні комбінати, через нарікання на погіршення екології побільшало різноманітних акцій протесту проти забруднення довкілля. Зокрема наприкінці вересня мешканці міста провели багатолюдний мітинг під промовистою назвою «Хочу дихати!» Також місцеві активісти неодноразово зверталися до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради із вимогою визнати курортне місто зоною надзвичайної екологічної ситуації.