У заході участь брали понад 200 представників іноземних делегацій, промислових підприємств, потенційних інвесторів та науковців з багатьох країн. Організатором заходу виступила Запорізька торгово-промислова палата та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Запорізька облдержадміністрація і Європейсько-українська енергетична  агенція.

Цікавими стали дискусії з питань альтернативної енергетики та інноваційних технологій, які спрямовані зокрема на оптимізацію витрат у комунальній сфері. Вони  зібрали чимало зацікавлених фахівців та представників органів влади і місцевого самоврядування.

Так, Запорізький міський голова Олександр Сін заявив, що місто може стати пілотним регіоном України з упровадження  цікавих проектів.

— Нові ідеї, презентовані на форумі, ми плануємо реалізувати в житлово-комунальному господарстві. Це актуально і особливо важливо в умовах, коли ціни на енергоносії зростають, — зазначив він.

У рамках форуму також презентували муніципальний енергетичний план для Запоріжжя на період до 2015 року.

— Наше бачення муніципального енергетичного плану — це стратегічний документ, який на найближчі 15 років визначить стратегію розвитку Запоріжжя у сфері енергозбереження та енергоефективності. Ми хочемо розробити проекти з термомодернізації житлового фонду та бюджетних будівель міста, знизити енергоспоживання в бюджетних і адміністративних будівлях у 3—4 рази. Це зробить економіку Запоріжжя стійкою в умовах майбутнього підвищення цін на енергоносії, — зазначив Олександр Сін. — Ми спираємося на випробувані у світі методики і технології, й завдання муніципального енергоплану — заявити міжнародним фінансовим інститутам про те, що в Запоріжжі реалізується такий проект, і ми хочемо запросити їх до співпраці. Проект також буде запропоновано до реалізації великому бізнесу Запоріжжя, — констатував чиновник.

У Бердянську  також планують взяти під жорсткий контроль енергоресурси. Тут уже створено робочу групу, яка проаналізує стан енергоресурсів комунальних підприємств і бюджетних організацій. Адже, вважають місцеві чиновники, нині енергозбереження — одне з найактуальніших засобів економії бюджетних коштів.

Як розповів помічник міського голови Микола Омельченко, заощадження енергоресурсів — не лише  певні зусилля з утеплення вікон, а передовсім системний  підхід  до енергозбереження. Фахівці міськвиконкому вже  розробили схему заходів з енергозбереження, невдовзі її розмістять на веб-сайті міської ради, де кожен зможе ознайомитися з нею і взяти участь в обговоренні. Остаточний план основних організаційних і технічних заходів, таких, зокрема, як  встановлення лічильників тепла і  витрат енергоносіїв, термомодернізація житлових будинків, удосконалення системи опалення тощо, планують завершити вже до 15 січня, щоб їх було враховано у бюджеті розвитку наступного року.

А щоб стимулювати  трудові колективи до економії енергоресурсів, Бердянський міський голова  Олексій Бакай  запропонував усі заощаджені гроші спрямовувати (20—50 %) на зарплату або премію, а решту — на нові заходи з економії енергоресурсів. Тепер потрібно підкріпити таку слушну пропозицію відповідною законодавчою базою.