За обсягом ВВП Запорізька область за підсумками першого півріччя посіла третє місце після Донецької та Дніпропетровської. Зросло виробництво у машинобудуванні — на 12,7%, легкій промисловості — 6,3, виробництві коксу, продуктів нафтопереробки — 3,8, виробництві  та розподіленні електроенергії, газу та води — 2,2.

Як повідомив під час засідання сесії облради перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко, за цей час на «Дніпроспецсталі» вийшла на повну потужність ділянка з виробництва феромолібдену. На металургійному комбінаті «Запоріжсталь» ввели в експлуатацію нову агломашину із високоефективною газоочисткою, у модернізацію якої підприємством вкладено 240 мільйонів гривень, а на «Запоріжвогнетриві» відкрили першу в Україні лінію з виробництва вогнетривких бетонів та сумішей. Крім того, стартувала програма реконструкції ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» на 2012—2017 роки. Загальний обсяг фінансування заходів програми — понад 661 мільйон доларів.

У першому півріччі фактичний збір платежів до Державного бюджету у Запорізькій області склав 2,2 мільярда гривень, що на 72,4 мільйона, або на 3,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За словами чиновника, це дуже добрий показник, який демонструє, що край серйозно працює в галузі промисловості. Вирішуються питання на «Запоріжсталі», «Мотор-Січі», «ЗАЗі» — і все це дає результат.

Особлива вдячність аграріям, які незважаючи на несприятливі, вкрай складні погодні умови зібрали понад два мільйони тонн зерна. Але потрібно говорити не лише про позитив, зауважив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. 

Неефективне господарювання 

Очільник області проаналізував недоцільне та неефективне використання бюджетних коштів на окремих територіях.  Так,  керівники Якимівського, Приморського та Приазовського районів не тільки не погодили з керівництвом області, які саме об’єкти фінансуватимуться за  отримані ще на початку року 27 мільйонів гривень державної субвенції, а й навіть не спрямували їх на першочергові заходи. Зокрема у Якимівському районі торік розпочався ремонт центральної районної лікарні. Однак із 3,5 мільйонів, які  нині отримав район, жодної копійки не пішло на цей медичний заклад.

— Незважаючи на те, що загалом область має позитивні тенденції соціально-економічного розвитку, майже 40 тисяч людей отримують зарплату, розмір якої менший від мінімальної. Більшість таких випадків зафіксовано у Веселівському, Токмацькому та Великобілозерському районах. Ми окремо попрацюємо з керівниками цих районів і детально вивчимо ситуацію, — пообіцяв Олександр Пеклушенко.

Зберегти статус  

На засіданні сесії облради  депутати ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо врегулювання чисельності заступників голови облдержадміністрації. У  своєму зверненні вони відзначили, що зменшення чисельності заступників з 6 до 4  збільшить навантаження  і призведе до необхідності  перерозподілу обов’язків  між ними щодо координації питань, які за своїми напрямками будуть несумісними. Це, в свою чергу, призведе до зниження керованості суспільними процесами в області та погіршить умови виконання завдань з державного реформування, визначених актами Президента України.

Депутати наголошують, що постановою КМУ Запорізька область фактично прирівняна до областей, які мають значно менші території, чисельність населення, промисловий, енергетичний, аграрний, інші комплекси національної економіки тощо. У зверненні вони зауважили, що нагальна потреба у збереженні існуючої оптимальної чисельності заступників голови Запорізької облдержадміністрації (6 посад) викликана необхідністю створення умов для подальшого ефективного розвитку економічного потенціалу та збереження статусу Запорізької області як промислового та енергетичного регіону.