Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

У ході засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству культури разом із Міністерством юстиції розробити зміни до законодавства щодо безумовного мораторію на будівництво на територіях об’єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини, і в їх буферних зонах. За найкоротші терміни культурне відомство разом із Мінрегіонбудом має розробити та коригувати генеральні плани населених пунктів, на території яких розташовано об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО, визначити в них охоронні (буферні) зони та режими використання об’єктів всесвітньої спадщини в контексті визначеного містобудівного середовища.

На брифінгу заступник міністра культури Віктор Балюрко повідомив: «У нас понад 140 тисяч пам’яток та об’єктів культурної спадщини, визнаних пам’ятками згідно з прикінцевими положеннями Закону «Про охорону культурної спадщини». Для порівняння: у Росії таких 80 тисяч, а в Польщі — 40 тисяч», — сказав посадовець.

«Для реставрації та відновлення таких об’єктів нам потрібно 1,5% коштів  річного бюджету країни. Не обов’язково їх виділяти за рік, можна поетапно. Головне, щоб фінансування було стабільним і належним», — додав Віктор Балюрко. Він також сказав, що в листопаді Петриківський розпис може увійти до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО в разі прийняття позитивного рішення під час відповідної сесії.