Ідея створення стрічки належить місцевому краєзнавцеві, заслуженому журналістові України Георгієві Мокрицькому, авторусценарію майбутнього фільму. Її втілюватиме в життя Житомирська обласна телерадіокомпанія.

Відомо, що під час перебування на Житомирщині у 50-х роках ХІХ століття Тарас Шевченко описував пам’ятки архітектури та історії, збирав пісні та фольклор, що знайшло відображення  в його повістях «Прогулка с удовольствием и не без морали» і «Варнак». Водночас, за версією Георгія Мокрицького, Шевченко мав тут «сердечне знайомство» із красунею з мальовничого села Гульська тодішнього Новоград-Волинського повіту.

Як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, саме ця оригінальна історія й ляже в основу фабули ігрового телефільму, ролі в якому зіграють не лише  професійні актори, зокрема Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені І. Кочерги, а й  творчі працівники обласної державної телерадіокомпанії: заслужені артисти України Володимир Савченко і Володимир Берелет, заслужений журналіст України Леонід Харшан та їхні колеги. Презентацію фільму на телеканалі «Житомир» заплановано на березень 2014 року. 

Наталія МИХАЙЛЕНКО,
 для «Урядового кур’єра»