Зараз у зоні бойових дій на Донбасі діє спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, у складі якої працюють 350 спостерігачів, зокрема 75 осіб — безпосередньо в Маріуполі. Те, що ситуація довкола приморського міста залишається напруженою, підтвердив і візит глави цієї місії Ертугрула Епакана. А одним із найперших підсумків відвідин краю стало повідомлення від поважного гостя — тут представництво місії буде збільшено.

Керівник моніторингової місії ОБСЄ, певна річ, насамперед звернув увагу на бойові зіткнення поблизу села Широкіного, яке зараз має статус найгарячішої точки. Ертугрул Епакан навіть побував на передньому краї — у пункті спостереження в селі Сопіне, звідки представники ОБСЄ мають можливість вивчати ситуацію на цій неспокійній території. Бойовики незаконних військових формувань утрималися від салюту на честь гостя — стояла незвична для цих місць тиша. Це й дало підстави візитеру повідомити про відсутність перестрілок і послаблення бойових дій. А ось процес відведення важкої техніки, за його словами, таки ще не завершено. Глава місії ОБСЄ закликав сторони військового конфлікту на сході України забезпечити безпечний і вільний доступ спостерігачів до місць розташування військової техніки, до інформації про її кількість і кінцеві пункти відведення озброєння. І запевнив: моніторингова місія виконуватиме свою роботу аж до логічного завершення покладеного на неї завдання. «Ми хочемо запевнити, що процес буде завершено в ім’я миру в Україні», — зазначив він.

…А ТИМ ЧАСОМ

Як повідомив прес-офіцер сектора «М» Олег Сушинський, за минулу добу поблизу села Широкіне відбулися три бойових зіткнення. До того ж опівдні позиції українських військ бойовики обстріляли з мінометів калібру 82 та 120 міліметрів (використання останніх заборонене Мінською угодою). Надвечір сепаратисти стріляли з гранатометів і стрілецької зброї, а у четвер уранці над позиціями сил АТО на лінії Сопіне — Широкіне розвідку вели їхні безпілотники.