Дбаючи про національні інтереси, влада проводить активну зовнішню політику як на заході, так і на сході. Візити наших високопосадовців відбуваються чи не щотижня. Так само часто в Україну приїздять очільники держав, які прагнуть підтримувати з нашою країною партнерські відносини.

Днями Президент Петро Порошенко провів зустріч із заступником голови Кабінету міністрів Туркменістану, міністром закордонних справ Рашидом Мередовим. Наші міждержавні відносини завжди були обопільно важливими. Вони перебували й досі перебувають на високому рівні, наголосив Президент і запросив туркменських інвесторів в Україну.

Україна має потужний комплекс енергетичного машинобудування, й наші державні підприємства зацікавлені в постачанні турбін і компресорних станцій до Туркменістану. Є у нас свій інтерес і до імпорту. Йдеться про прагнення України диверсифікувати поставки газу, зокрема й за рахунок туркменського.

«Україна готова та зацікавлена у відновленні поставок туркменського газу як альтернативного джерела», — зауважив Петро Порошенко.

Рашид Мередов зазначив, що наша країна — надійний партнер для Туркменістану, який прагне розвивати торговельно-економічну співпрацю. Успішний досвід уже є. За приклад гість навів роботу українських компаній у різних галузях туркменської економіки. Передусім це нафтогазова сфера, великі інфраструктурні проекти, які українці реалізовували в Туркменістані протягом багатьох років. Як повідомляє прес-служба Президента, сторони обговорили й можливість відновлення авіасполучення між країнами та розвиток співпраці в гуманітарній сфері, зокрема проведення днів культури. Рашид Мередов передав Петрові Порошенку запрошення від Президента Туркменістану відвідати його країну. А глава нашої держави запросив туркменського колегу Гурбангули Бердимухамедова відвідати Україну.

Рашид Мередов провів переговори і з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, під час яких ішлося про активізацію українсько-туркменських економічних контактів, розширення діяльності українських підприємств у Туркменістані. Особливо перспективні — будівництво, енергетика, сільське господарство і залізнична інфраструктура.

Арсеній Яценюк підтвердив готовність уряду провести у травні засідання спільної українсько-туркменської комісії з питань торговельно-економічного, науково-технічного та культурного співробітництва. Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Cекретаріату КМУ повідомляє, що з туркменською стороною досягнуто домовленості й про обмін візитами урядових делегацій.