Розпорядженням № 6-р від 9 січня 2013 року Кабінет Міністрів затвердив План заходів з нормативного врегулювання питання проведення оцінки для цілей оподаткування. А 4 березня уряд прийняв постанову № 231 (набула чинності 17 квітня), затвердивши Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства. На урядовому брифінгу голова Фонду державного майна Олександр Рябченко довів до відома журналістів інформацію про те, що оцінка за новими правилами проводитиметься з першого листопада нинішнього року.

«На виконання вимог п’ятого пункту постанови Фонд держмайна розробив вісім нормативно-правових актів, якими встановив технологічний порядок впровадження оцінки для цілей оподаткування. Документи погоджено з Державною службою з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та зареєстровано в Міністерстві юстиції в установленому законодавством порядку», — розповів Олександр Рябченко.

Він також повідомив, що згідно з висновком міністра юстиції, урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Олени Лукаш, зазначені нормативно-правові акти відповідають Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини.

Як пояснив керівник Фонду держмайна, постанова дала можливість широкому загалу оцінювачів та інших осіб з вищою освітою за нетривалий період здобути професію оцінювача для цілей оподаткування. Таке навчання коштує три тисячі гривень, ще тисячу слід виділити на організацію складання іспитів і 51 гривню — на сертифікат із маркою-захистом.

«Розпочатий процес навчання оцінювачів має системний характер. З 2 липня 2013 року навчальні заклади здійснюють навчання за програмами базової підготовки оцінювачів за відповідними спеціалізаціями та напрямком 3 — «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», — пояснив Олександр Рябченко.

Тож, на теперішній момент 1970 осіб пройшли навчання. 90% із цієї кількості успішно склали іспит та отримали кваліфікаційні свідоцтва оцінювачів. 1200 осіб виявили бажання отримати свідоцтво керівника суб’єкта оціночної діяльності, однак з них лише 1086 вдалося скласти іспит успішно.

«Станом на 30 жовтня до Державного реєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності включено інформацію про 1540 оцінювачів для цілей оподаткування та 347 суб’єктів оціночної діяльності разом з 644 представництвами. Тобто українці мають можливість звернутися до будь-якого із 991 пункту, аби отримати послуги з оцінки для цілей оподаткування», — резюмував посадовець.

До слова, кожен може зайти на сайт Фонду держмайна, ввести у відповідній графі свою адресу та заповнити в анкеті дані щодо свого житла. За проведення оцінки особі слід сплатити від 200 гривень (все залежить від тарифу обраної компанії). І за два тижні замовник знатиме вартість свого помешкання. У цьому контексті посадовець попередив: «Ніхто в ринкову ціну за продажем житла не потрапить. Вона буде меншою на 10—15%. Але слід пам’ятати, що це лише оцінка для цілей оподаткування».