Заступника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Дерека Шале зустрічали у Будинку уряду перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема та секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій. Сторони обговорили ситуацію на сході України та шляхи виходу з кризи, в якій опинилася наша держава. Зокрема Віталій Ярема подякував за підтримку й допомогу, яку надають США нашій країні.

Уже під час брифінгу в стінах кризового медіа-центру високий гість заявив: «США засуджують і не визнають окупацію Росією Криму та втручання у внутрішні справи України. Ми шукаємо оптимальних засобів, аби забезпечити врегулювання цього конфлікту мирним шляхом».

Він відзначив стриманість та мужність вітчизняної Служби безпеки й Державної прикордонної служби, маючи на увазі уникнення під час гарячої роботи насильницьких дій. А нічний штурм терористами Луганського прикордонного загону, внаслідок чого поранено семеро прикордонників, назвав черговим прикладом глибокої дестабілізаційної діяльності, яку систематично впроваджує Росія.

Дерек Шале (у центрі) відзначає великий патріотизм нашого народу. Фото з сайту урядового порталу

Зі свого боку США допомагають українській стороні зміцнити свої позиції. На основі запитів вітчизняних посадовців щодо потреб українських Збройних сил та інших військових структур уже складено спеціальний перелік, який оцінили у понад 18 мільйонів доларів. До речі, цей список потреб для України США допоможуть повністю реалізувати їхні близькі союзники: Британія, Франція і Польща.

Дерек Шале також прокоментував головування Росії в Раді безпеки ООН. За його словами, хоча ця структура й розглядала питання стабільності ситуації в Україні у зв’язку із вторгненням на її територію озброєних формувань з РФ кілька разів, США надалі це питання обговорюватимуть в інших «глобальних для міжнародної безпеки» організаціях. «Що означає головування РФ у Радбезі ООН, я не можу розтлумачити та пояснити», — резюмував він. До речі, цього самого дня Росія заявила про намір внести до Радбезу ООН проект резолюції щодо припинення вогню в Україні, яка передбачає створення гуманітарного коридору для виходу мирного населення із зон конфлікту і поставки гуманітарної допомоги.

І хоча США з європейськими партнерами розпочали санкції проти Росії та заявили готовність ще більше їх посилити, Україні все-таки слід підтримувати відносини з північним сусідом. «Це тривалі історичні зв’язки, — пояснив Дерек Шале. — Ми навіть не ставимо запитання, чи законні промислові відносини між Україною та Росією, але хотіли б, щоб Україна диверсифікувала свою промислову базу».

Згадав під час виступу високий гість і про серце столиці — Майдан. У рамках візиту він поспілкувався із пересічними громадянами та для себе відзначив неабияку мужність і патріотизм. Сам Майдан США сприймають за символ відданості народу демократії. «Ми тут, щоб підтвердити свою підтримку Майдану й українського народу. Це скаже й Президент США Барак Обама, і міністр оборони США Петрові Порошенку під час зустрічі», — запевнив він.