У новому навчальному році й школярі, й студенти відчують істотні зміни, спрямовані на підвищення якості освіти, повідомив під час брифінгу міністр освіти і науки Сергій Квіт. Так, профільне відомство внесло зміни до навчальних планів та програм. «Ми змінили зміст освіти, оскільки було багато нарікань, що шкільні програми перевантажені. Тому ці програми спростили, зробили більш цікавими, — розповідає міністр. — І вже отримуємо позитивні відгуки від учителів».

Цього року кількість учнів збільшилася на 38 тисяч, що зумовлено підвищенням народжуваності. Тож необхідно розширювати мережу дошкільних навчальних закладів та початкову школу. В Україні вперше двері для учнів відчинили 7 шкіл-новобудов. Незабаром запрацюють ще 4 школи на Львівщині.

Водночас освітяни розв’язують проблему оптимізації малокомплектних шкіл: щоб забезпечити учнів середніх і старших класів якісною освітою, ці навчальні заклади укрупнять. Тож міністерство турбується про підвезення учнів та вчителів у сільській місцевості: за кошти місцевих бюджетів придбали ще 10 шкільних автобусів. Учні початкових 1—5 класів навчатимуться поблизу місця проживання.

За словами міністра, незабаром запрацює система зовнішнього незалежного тестування — впродовж двох тижнів правоохоронці обіцяли відомству повернути вилучені сервери Українського центру оцінювання якості освіти. А поки що за результатами вступної кампанії МОН звітує, що студентами українських університетів стали 307 230 першокурсників, — це майже на 67 тисяч менше, ніж торік. Студентські квитки отримали і вступники з Донбасу та тимчасово окупованого Криму.

«За минулий рік стало менше на 76 вишів і їхніх філій, — констатує Сергій Квіт. — Цей процес триватиме, і ми закриватимемо неякісні університети. А по завершенні вступної кампанії бачимо позитивні тенденції: майже не мали проблем хороші університети, а ті виші, які надають неякісну освіту, мали істотні проблеми зі вступом. Це означає, що наші абітурієнти чіткіше орієнтуються на якісну освіту. Тож упродовж року стимулюватимемо об’єднання, укрупнення, злиття різних університетів».

Також важливо, що в межах імплементації Закону «Про вищу освіту» днями було прийнято постанову про відкриття депозитних рахунків у банках для університетів. «Тепер виші зможуть виводити свої спецфонди з казначейства і переводити їх у державні банки, — пояснює міністр. — Це означає, що ми вже започаткували у вищій школі фінансову автономію. Так стимулюємо виші самостійно заробляти кошти, ними розпоряджатися. А держава, звичайно, надаватиме необхідну допомогу якісним університетам, адже ключове поняття у реформі вищої освіти — це її якість».

Окрім цього, міністерство запровадило нові вимоги до присвоєння вчених звань, зменшило навантаження на викладачів та студентів, дозволило університетам самостійно створювати освітні програми тощо.