Висловлюю глибоку стурбованість з приводу подій, що відбуваються на вул. Грушевського у центрі м. Києва, та засуджую прояви насилля, внаслідок якого вже постраждали десятки учасників масових акцій та працівників правоохоронних органів. Про це повідомляє прес-служба Омбудсмана.

Закликаю всі сторони негайно припинити та в подальшому утриматись від будь-яких силових дій або таких, що провокують насильство.

Серед причин, що стали каталізатором насильницьких дій, широко згадуються й ухвалені парламентом 16 січня 2014 року зміни до законодавства, які зачіпають засадничі права та свободи людини.

Безумовно, проекти нормативно-правових актів, які напряму торкаються такої чутливої сфери як права та свободи людини, повинні бути предметом широкого громадського обговорення, навіть якщо деякі їх норми аналогічні тим, що діють у країнах ЄС.

Останні події є яскравим свідченням того, до яких наслідків може призвести недотримання цієї практики. Проте аргументи сили, кийків та бруківки не лише не наближають нас до розв’язання конфлікту, а тільки його загострюють та звужують поле для пошуку непростих компромісів.

Переконана, єдиним виходом з кризової ситуації, що склалася у суспільстві, є відкритий та публічний політичний діалог за участю всіх зацікавлених сторін. Вітаючи ініціативу щодо створення робочої групи для розгляду питань щодо врегулювання політичної кризи, висловлюю свою готовність долучитись до запропонованого суспільного діалогу та закликаю представників громадянського суспільства скористатись цією можливістю задля пошуку шляхів мирного розв’язання конфліктів.