ЕКСПОРТ. «Збирання ранньої групи зернових культур майже завершено: обмолочено 99% прогнозованих площ. Станом на сьогодні зібрано понад 32,2 мільйона тонн ранніх зернових культур», — так розпочав урядовий брифінг міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

За його словами, валовий збір пшениці перевищив 22,8 мільйона тонн, ячменю — сягнув 7,7 мільйона тонн, а жита — 658 тисяч тонн.

«Обсяги виробництва зерна в цьому році можуть становити понад 57 мільйонів тонн, що майже на 11 мільйонів тонн більше за показник минулого року.   Зростання обсягів виробництва відповідно означає й зростання обсягів експорту зерна. І виробництво, і експорт у цьому році будуть рекордними».

Також Микола Присяжнюк розповів про потребу внутрішнього ринку на поточний маркетинговий рік, яка оцінюється в 28,4 мільйона тонн збіжжя. За його словами, перехідні запаси на кінець цього маркетингового року зростуть на мільйон. Відповідно можливості експорту зерна становитимуть до 28 мільйонів тонн (проти 23 мільйонів тонн минулого періоду).

«Такий обсяг найбільший в історії нашої держави. Тому основним її завданням має бути налагодження ефективного функціонування всіх ланок зернового ринку, — сказав міністр, маючи на увазі застосування цього року державою інструменту форвардних закупівель на новий урожай, своєчасні дії у весняні місяці зі стимулювання експорту. — Ціни на зерно нового врожаю зараз коливаються залежно від регіону: на пшеницю 3-го класу — від 1430 до 1700 гривень за тонну, на фуражну пшеницю 6-го класу — від 1300 до 1630 гривень за тонну».

Окремо Микола Присяжнюк акцентував, що рекордний урожай 2013 року важливо не лише виростити, а й зберегти. Для цього у нашій країні є всі умови, запевнив урядовець. Зокрема, систему зберігання зернових та олійних культур представлено зерносховищами різних типів. Високотехнологічні комплекси для зберігання зерна дають змогу закласти до 31 мільйона тонн зернових культур, уникнувши втрат. Окрім цього, вітчизняні аграрії мають власні склади загальною ємністю 15 мільйонів тонн.

«Цього маркетингового року Україна із прогнозованим обсягом зерна може посісти друге місце на світовому ринку зерна після США та 10% загального обсягу світової торгівлі зерном. Ми привабливі як за світовими стандартами, так і за конкуренцією», — зазначив він.

У цьому контексті фахівець додав, що Україна фактично відкрила для себе ринок Китайської Народної Республіки. До цієї країни планується експортувати пшеницю, ячмінь, сою та всі види м’ясної продукції.

Микола Присяжнюк також розповів, що цього року валове виробництво м’яса всіх видів буде подібне за показником до 1994 року. Валовий збір овочів очікується на рівні 9,4 мільйона тонн, а картоплі — близько 23 мільйонів тонн.

«Наша мета — стимулювати експорт максимально можливих груп сільськогосподарської продукції», — резюмував міністр.