Нараду, присвячену підготовці проектів актів, спрямованих на реформування галузі охорони здоров’я за участі представників уряду, народних депутатів України, членів асоціації місцевого самоврядування, а також представників обласних та міських відділів охорони здоров’я провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр підкреслив надважливість системи охорони здоров’я. «Очевидно, що система сьогодні уражена, неефективна, ми маємо безліч хронічних проблем, а охорона здоров’я в нашій країні перебуває у важкому стані. Це означає, що треба змінювати як систему, так і підходи», — зазначив Володимир Гройсман.

Глава уряду зауважив, що підхід інвестування в охорону здоров’я більше грошей довів свою неефективність. «Питання сьогодні, на мій погляд, — не у грошах, а в організації системи охорони здоров’я таким чином, щоб ті ресурси, які ми спрямовуємо, максимально ефективно було використано, щоб ми змогли забезпечити якісне надання медичної допомоги на всіх рівнях», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр зауважив, що попередні спроби реформування сфери охорони здоров’я були непродуманими та відірваними від реального життя й стану галузі на місцях.

Реформа охорони здоров’я — важливий пріоритет уряду, підкреслив Прем’єр-міністр. Він повідомив, що проектом бюджету на наступний рік передбачено збільшення заробітних плат медичних працівників на майже 20%. Також наступного року уряд прагне забезпечити максимальне наближення до повного забезпечення ліками всіх категорій громадян за всіма програмами, наголосив Володимир Гройсман.

Опрацьовано й буде внесено найближчим часом на засідання уряду рішення про референтне ціноутворення. Також планують впровадити механізми реімбурсації. Володимир Гройсман припустив, що це відбудеться з 1 січня 2017 року.

Крім того, уряд продовжуватиме практику закупівлі ліків через міжнародні організації, що дасть змогу отримати медикаменти високої якості за низькою ціною, поінформував Прем’єр-міністр учасників наради.

Керівництво Міністерства охорони здоров’я представило своє бачення реформи галузі. Учасники наради обговорили також основні положення запропонованого підходу, зокрема щодо зміни системи фінансування сфери охорони здоров’я, запровадження референтного ціноутворення на лікарські засоби та реімбурсації, розроблення уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, принципів функціонування первинної, вторинної та третинної ланок системи охорони здоров’я, а також перспектив створення системи медичного страхування.

Відділ новин «Урядового кур’єра»