Ситуація з обласним бюджетом, за влучним висловом очільника ОДА Геннадія Москаля, була до останніх днів, ніби «великий сейф з грошима, ключів від якого не дали». Сталося це тому, що в області немає обласної ради та її депутатів. А де ж вони?

«Утекли. Мені потрібно було дати пояснення Кабінетові Міністрів, що справді немає обласної ради — я ледве знайшов трьох депутатів, які згодилися написати на ім’я Прем’єр-міністра, що з 23 травня їх ніхто не скликав, не збирав, вони не бачили ані голови облради, ані заступників. На сайті облради пишуть, що вони призупинили свою роботу», — каже голова ОДА Геннадій Москаль.

І так чинять не лише представники облради, а й їхні колеги із сіл та селищ. Голова ОДА наводить свіжий кричущий приклад — цього разу з Новотошківки.

«Голови сільських рад при ускладненні обстановки, під час обстрілів села починають тікати першими. Тікають ті, у кого є гроші, нема грошей — куди втечеш? Учора поїхали в Новотошківку — сільський голова втік, депутати повтікали. Підприємці всі позакривалися. Хоча ми сказали, що з продуктами харчування пропускаємо через блокпости, але на власний страх і ризик. Та ніхто не їде. Всі розуміють, що може «град» чи міна залетіти в їхній магазин, і вони залишаться без майна. Однак залишити людей без нічого... Такої влади не потрібно!» — вважає Геннадій Москаль.

Що в такій ситуації має робити голова ОДА? У Новотошківці зібралися ті, хто залишився. Геннадій Москаль особисто відвіз їм продукти харчування і ще раз попросив селян відправити дітей (їх там залишилося 15) у безпечні місця. Запевнив: нададуть транспорт, за необхідності підключать військових із бронетехнікою. Допоможуть і дорослим. А ще Геннадій Москаль завважив: поставтеся до виборів (місцевих чи до Верховної Ради) не так, як сказав голова сільської ради чи священик, а думайте власною головою. Бо ж бачите: коли біда, то всі повтікали. І це скрізь на Луганщині. Не лише обласна рада так вчинила. Скажімо, на межі втечі ледве зібрали Станично-Луганську районну раду, щоб ухвалила бюджет.

До слова, завдяки Геннадію Москалю на підконтрольній урядові частині області бюджети в усіх містах та районах краю прийнято, окрім обласної ради. Тож на українській частині Луганщини їздять тролейбуси, працюють школи та магазини. Все діє й функціонує. У будинках — тепло та світло. Люди ходять на роботу. Завдяки постанові Верховної Ради про адміністративно-територіальний устрій на тих територіях, з яких перенесли адміністративні центри на підконтрольну урядові частину області, наведено порядок. Це дало змогу виплачувати пенсії та заробітну плату, і не лише бюджетникам, а й шахтарям. Налагоджено реєстрацію внутрішньо переміщених людей. Організовано роботу установ охорони здоров’я, освіти, культури.

Тож логічно, що 31 січня уряд на період проведення АТО передав функції щодо бюджетних повноважень Луганської облради Луганській ОДА. Це уможливить врегулювання міжбюджетних правовідносин на території Луганської області до завершення АТО або обрання нового складу обласної ради. Тепер Луганська ОДА затверджуватиме обласний бюджет та вноситиме зміни до нього, розподілятиме дотації та субвенції з державного бюджету, що надходять в область, прийматиме рішення про розподіл коштів бюджету розвитку тощо.