Про обов’язки Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко представники ЗМІ дізналися в ході її першого виходу до преси — зробити так, щоб державний апарат працював злагоджено й швидко, а документи, які видає уряд, стали якісними та пройшли всі етапи погодження, як вимагає регламент.

Найбільшу увагу міністр приділяє запровадженню електронної системи документообігу. З лютого вона запрацювала у Секретаріаті Кабміну в тестовому режимі, з березня — сповна. «Документи, листи, довідки готують, погоджують в електронному режимі, подають на підпис мені або Прем’єрові в роздрукованому вигляді», — пояснила нюанси нинішньої роботи посадовець.

На часі поступове погодження проектів нормативних правових актів в електронному режимі. Урядовці це нововведення тестують, опрацьовуючи поки що маленькі обсяги нормативно-правових актів. «Люди мають поступово звикати до іншої форми роботи», — додала Ганна Онищенко.

Електронний документообіг з іншими органами державної влади також набирає обертів. КМУ передає в тестовому режимі документи до Адміністрації Президента та апарату Верховної Ради. «Рано чи пізно ми повинні повністю перейти на повноцінний документообіг між органами державної влади. Найбільший недолік — те, що кошти на так звану систему електронної взаємодії ні торік, ні цього року не виділяли. Працюємо з тими програмами й технічними помилками, які є. Проблеми намагаємося розв’язувати в робочому режимі», — пояснила Міністр Кабміну.

У Секретаріаті КМУ створено урядовий офіс з питань євроінтеграції. За перші півроку роботи дієвість він довів на практиці. Вже понад 50 планів імплементацій (це дорожня карта запровадження євроінтеграційних змін як у законодавстві, так і в процесах упровадження їх у життя) ухвалив уряд.

«Наприкінці лютого, коли офіс звітував про перші досягнення, група друзів України в Європарламенті підтвердила, що наша країна виконує взяті зобов’язання в частині євроінтеграційних процесів. Це означає ухвалення великого переліку нормативних актів в абсолютно різних сферах: інфраструктура, транспорт, енергетика, охорона здоров’я тощо, — розповіла посадовець, додавши, що планують такі звіти подавати щокварталу. — З кожним засіданням уряду кількість планів зростає. І є про що говорити і звітувати».

За останні сто днів Національне агентство з питань державної служби разом із Секретаріатом КМУ розробило проект закону про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування. Проекти нормативних актів урядовий комітет уже подолали, їхню долю вирішуватиме на черговому засіданні Кабмін.

«Проект закону змінює філософію державної служби, відповідає як європейським цінностям, так і поглядам громадських діячів. Він запроваджує конкурсний підбір на будь-які посади, відкриті та зрозумілі критерії для кожної посади, новий підхід до системи стимулювання та оплати праці, процедур притягнення до відповідальності держслужбовців та надання переваг чесним і добросовісним працівникам», — резюмувала Ганна Онищенко.