ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН. В Україні станом на 13 серпня роботи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до опалювального сезону вже виконано на 75%. В уряді є впевненість, що опалювальний сезон пройде без збоїв. До 1 вересня має бути завершено підготовчі роботи до зими у всіх навчальних закладах країни. До 1 жовтня — на всіх об’єктах. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час робочої наради в ПАТ «Київенерго» з питань підготовки до нового опалювального сезону.

Він підкреслив, що уряд посилив контроль за підготовкою об’єктів ЖКГ до нового відповідального періоду: «З поточного року всі акти та паспорти готовності мають підписати Держенергонагляд та Державна інспекція з експлуатації електростанцій та мереж».

Як передає слова Олександра Вілкула прес-служба віце-прем’єр-міністра, для зменшення споживання природного газу в Україні планується реконструювати 663 котельні із впровадженням енергозберігаючих технологій, замінити понад тисячу старих котлів на сучасні із більшим ККД та капітально відремонтувати ще понад тисячу. Для зменшення витрат на виробництво та транспортування тепла, якого наразі у теплових мережах втрачається близько 25%, в Україні слід  замінити 474 кілометри тепломереж.

«Потрібно зробити набагато більше. Але першочергово замінюються найпроблемніші ділянки. Наприклад, на масиві Троєщина в Києві, де були випадки відключення тепла та гарячої води, Київенерго за інвестиційною програмою проводить комплексну заміну розподільчих трубопроводів центрального опалення та гарячого водопостачання, які вже зношені і перебувають в аварійному стані. Зокрема, за останні три роки на цьому масиві для забезпечення мешканців району стабільним тепло- та водопостачанням замінено понад 60 кілометрів трубопроводів», — наголосив він.

До слова, цього року ПАТ «Київенерго», відповідно до інвестиційної програми, проводить перекладку теплових мереж, які живляться від трьох теплових пунктів у Деснянському районі. Зокрема, по вулиці Каштановій та вулиці Бальзака заплановано реконструювати близько двох кілометрів розподільчих тепломереж, з яких уже замінено 750 метрів.

Загалом, у столиці Київенерго за інвестиційною програмою замінить на нові 32 кілометри трубопроводів (з них 7 кілометрів магістральних трубопроводів великих діаметрів і 25 кілометрів розподільчих мереж). Термін експлуатації нових труб становить 50 років, що вдвічі більше за старі.

У цьому контексті Олександр Вілкул назвав впровадження енергозберігаючих технологій та модернізацію трубопроводів одним із шляхів недопущення підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

«Уряд жорстко контролює ситуацію з тарифами на житлово-комунальні послуги. В кожному регіоні працюють робочі групи, які перевіряють економічну обuрунтованість тарифів та, в разі виявлення порушень, звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури для вживання відповідних заходів», — резюмував віце-прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»