Робоча група за участі фахівців Міністерства економічного розвитку та торгівлі й інших відомств планує в найближчі місяць-два презентувати Стратегію нової податкової політики країни. Про це в Українському кризовому медіа-центрі на брифінгу повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

Він підкреслив, що податкова система повинна бути ефективною і простою, передбачати зниження кількості податків та часу на їхнє адміністрування. Водночас при цьому база оподаткування має розширюватися.

Як відомо, Кабмін ініціює формування бюджету України на 2015 рік з урахуванням положень нового Бюджетного кодексу (буде більша фінансова незалежність регіонів) і нового Податкового кодексу України. Прийняття останнього, як очікується, передбачатиме скорочення кількості податків і зборів, сприяння максимальному зниженню фіскального навантаження на внутрішнє виробництво, мінімізацію ризиків ухилення від сплати податків, спрощення їхнього адміністрування та вдосконалення спецрежимів оподаткування для сільськогосподарських підприємств.

Крім того, на брифінгу Павло Шеремета заявив, що нині пріоритетним є залучення коштів в українську економіку. Тож тривають інтенсивні переговори з МВФ і Світовим банком — справа рухається до угоди. Загальна сума фінансової допомоги становитиме майже 20 мільярдів доларів, включаючи допомогу від різних країн. МВФ свою суму ще уточнює.

Що стосується необхідності впровадження у нас реалістичної енергетичної стратегії та використання енергоефективних технологій, то через секвестр бюджету-2014 не передбачається видатків на цю сферу. Однак робити успішні кроки в цій галузі можуть допомогти ресурси, які надходять від міжнародних партнерів. Зокрема, це проект Світового банку на суму 383 мільйони доларів: він стосуються 9-ти міст України (йдеться про центральне опалення і енергоефективність).