Безповоротна грошова допомога уряду на придбання твердого палива (вугілля, дров, брикет тощо) призначається, виходячи з норми у дві тонни на одне домогосподарство на рік і граничного показника вартості, який становив 1532 гривні за тонну.

Враховуючи, що реальна вартість твердого палива в регіонах більша за встановлений раніше граничний показник його вартості, уряд зробив крок назустріч людям, збільшивши цей показник до 2000 гривень за тонну твердого палива. Це означає, що середній розмір субсидії на придбання вугілля, дров чи брикет збільшиться в середньому на 1000 гривень для одного домогосподарства.

Якщо раніше середній розмір урядової грошової допомоги становив 2000 гривень, то після підвищення граничної вартості тонни твердого палива він в середньому збільшиться до 3000 гривень. На ці кошти, наприклад, можна придбати в середньому 10-12 кубів дров або дві тонни вугілля, в залежності від цінової політики того чи іншого регіону. Такою допомогою мають можливість скористатися ті сім’ї, які використовують для опалення виключно тверде паливо. Субсидія їм надається незалежно від площі житла і виплачується один раз на рік в готівковій формі на особовий рахунок в банку. Чим менший дохід родини, тим більший розмір урядової допомоги вона отримає.

Субсидія на придбання твердого палива оформляється так само, як і звичайна житлова субсидія. Щоб її отримати, потрібно подати в місцевий орган соціального захисту декларацію про доходи та заяву. В останній слід підкреслити поле зі словами «на придбання твердого палива та скрапленого газу».

Після закінчення календарного року для отримання безповоротної урядової допомоги на придбання твердого палива на наступний період знову потрібно подати документи для призначення субсидії.

 

ПРЯМА ЛІНІЯ «УК»

«Актульність програми субсидій для населення з початку нового опалювального сезону» — тема нашої прямої лінії. Гостем редакції буде Віталій МУЗИЧЕНКО, директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики. Свої запитання ви зможете поставити 13 вересня з 11.00 до 12.00 за телефоном (044)230-06-91