Цей будівельний майданчик в Амстердамі – не зовсім звичний. Тут споруджують перший у Європі будинок за допомогою тривимірного принтера. Структура будинку складається із пластику на основі рослинної олії – за словами ініціаторів проекту, безвідходного та екологічно чистого матеріалу.

Невідомо, чи це буде найкрасивіша будівля міста, проте цілком напевно, вона стане піонером екологічного будівництва.

«Це не означає, що будівля буде круглої, чи викривленої, чи ще якоїсь там химерної форми, проте цілком можливо, що новий вид техніки, який ми відкриваємо завдяки їй, включно з інсталяціями, наприклад, системою водопостачання, дасть нам змогу зменшити витрати матеріалів, і, в цьому сенсі, спорудити смарт-будинок», – розповідає архітектор Ганс Вермейлен.

Ідея полягала в тому, що такий будинок легко можна буде перенести в інше місце чи повернути назад, на бажання мешканців.

«Будівельна промисловість характеризується певною консервативністю, а оцифрування може цілком трансформувати цю галузь, зробити її гнучкою. Ви маєте змогу поділитись вашими ідеями онлайн як з найближчим оточенням, так і у світовому масштабі, перед тим, як надіслати її на принтер», – каже далі Ганс Вермейлен.

Будівельний блок, виготовлений за допомогою тривимірного принтера за моделлю традиційної голландської забудови на березі каналу, буде готовий до 2017 року.

ERONEWS