РОДИНА ДЛЯ ДИТИНИ

У Дніпропетровську ділилися досвідом, як реалізувати права  хлопчиків і дівчаток на сімейне виховання

Перший дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) у Радянському Союзі був створений на Дніпропетровщині — родина Іонових виховує прийомних дітей і сьогодні. Тож логічно, що пілотний проект «Родина для дитини» вдало реалізовують саме в Дніпропетровській області. За цей час регіон став лідером із влаштування дітей у сімейні форми виховання: тільки за 2012 рік створено 43 ДБСТ та 112 прийомних сімей, де виховують 428 дітей (для порівняння, в Харківській області — 170, в Київській — 180), а за два місяці цього року — сім ДБСТ і 21 прийомна сім’я. Всього ж в області діють 109 ДБСТ і 368 прийомних сімей, в яких виховують 1397 хлопчиків і дівчаток.

Робочий візит на Дніпропетровщину міністра соціальної політики Наталії Королевської і Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка розпочався з відкриття нового дитячого будинку сімейного типу. Василь та Олена Дерев’янко мають рідного сина та вирішили взяти на виховання ще сімох дітей. За підтримки благодійного фонду родині надали просторий двоповерховий будинок, облаштований меблями і побутовою технікою.

Посадовці відвідали Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я», який планують перепрофілювати у Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Тут надаватимуть консультації та допомогу молодим мамам і працюватимуть із кризовими сім’ями. Подібний заклад буде другим в Україні. Нині працює лише один у Київській області.

Юрій Павленко нагадав, що ще з XVII—XVIII століть, періоду козацтва і масового сирітства, дітей не залишали напризволяще. Тоді не було інтернатів, усіх малюків забирали в сім’ї. «Саме цей досвід став основою для створення прийомних сімей в Російській імперії, потім його перейняла Європа. Впевнений, що найближчим часом кожну дитину виховуватимуть у сім’ї, про це говорять позитивні тенденції. Наприклад, за три місяці 2013 року з 300 дітей-сиріт тільки вісім направлені до державних установ, і то тимчасово», — наголосив Уповноважений з прав дитини.

Як поінформувала Наталія Королевська, після реалізації пілотного проекту дніпропетровський досвід поширюватимуть на всю Україну. «Таких прикладів створення комфортних умов для дітей в Україні поки що не так багато. На Дніпропетровщині у вересні зроблять повний аналіз «пілоту» та підготують програму для поширення досвіду на всю країну, — повідомила міністр. — Наше завдання — реалізувати право кожної дитини мати родину, відійти від старої системи виховання дітей в інтернатах, замінивши їх будинками сімейного типу. Вважаю, що на певному етапі ми маємо повністю зупинити наповнення інтернатів і перейти на нову форму виховання».

На 1 березня 2013 року на Дніпропетровщині перебуває на обліку понад 9 тисяч дітей-сиріт. З них 6,5 тисячі позбавлені батьківського піклування, тобто стали соціальними сиротами за живих батьків. «Вилучення дітей із родин — не перший крок, а останній, — наголосив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. — Тому системно працюємо із кризовими сім’ями, жінками, які хочуть залишити дитину. Багато уваги приділяємо профілактиці соціального сирітства. Наша мета — звести до мінімуму випадки, коли дитину забирають із сім’ї».

Наталія Королевська зазначила, що приблизно 8 тисяч дітей у країні щороку стають соціальними сиротами. Отже, маємо докласти всіх зусиль, щоб у 2013-му їх стало менше хоча б на 10%. І хоча б на стільки само має стати більше хлопчиків і дівчаток, які повернулися до батьків.