ФОТОСЕСІЯ. Вони, вочевидь, уперше стали моделями для фотохудожників — дітлахи з поліської глибинки, від якої до сусідньої Білорусі, як кажуть, навприсядки пішки.

— Ми вирішили провести фотосесії в Рокитнівському районі на Рівненщині у мальовничому селі Познань, що разом із сусіднім Глинним б’є рекорди народжуваності в Європі, аби подарувати цим дітлахам маленьку мить свята, — ділиться керівник фотоклубу «Простір-фото», іменитий рівненський фотохудожник Олександр Харват. — Фотографували дітей такими, як вони є: на шкільних перервах, удома, коли допомагають поратися по господарству, напувають коней чи доглядають молодших братиків і сестричок. До речі, тут кожен член сім’ї отримує по дві гривні 10 копійок державних виплат як компенсацію за проживання на радіаційно забрудненій території, адже згадані села належать до третьої чорнобильської зони. Ця сума залишається незмінною впродовж 25 років. Виплачують її людям, як з’ясувалося, поштарі — просто приносять додому, так би мовити, «під підпис».

Справді, тут, у глибинці, діти традиційно працюють нарівні з дорослими. Ось і зараз, щойно завершився навчальний рік, стартує ягідний сезон: дітвора вже готується дружно вирушати в ліс. З нього, а ще з державних допомог, що виплачують на дітей, і живуть багатодітні родини. А ті дві гривні 10 копійок давно вже охрестили «гробовими»: скажімо, для сім’ї з 15 осіб виходить 30 гривень на місяць — що є, що немає. Вважаю, й уряду є над чим замислитися: або ж зовсім скасувати цю виплату, або істотно збільшити її. Бо що то за компенсація, якої вистачає на півхлібини в місяць?

Ось таке Полісся відкрили для себе рівненські фотохудожники. І подарували городянам колоритну виставку «Діти Полісся»: тепер їхні портрети прикрашають залу одного з торговельних центрів міста. Проминути її, перебуваючи тут, просто неможливо: прямісінько в душу тобі дивляться незрадливі дитячі очі… Ще мить — і знімки знову поїдуть на Полісся: фотохудожники вирішили подарувати їх маленьким героям світлин. Можливо, через десятиліття вони нагадають успішним підприємцям, лікарям чи вчителям, якими вони були в дитинстві…