Франція залишиться другом України незалежно від того, буде чи ні підписано 9 листопада Угоду про асоціацію. У цьому «УК» запевнив Посол Франції в Україні Ален Ремі. Він додав, що нині рішення про асоціацію «не залежить ні від Франції, ні від Євросоюзу — там можуть лише сподіватися, що Україна зробить усі потрібні кроки».

На початку жовтня Ален Ремі завітав в Одесу, щоб узяти участь у регіональній конференції французьких послів континентальної Європи. Фактично йдеться про зустріч французьких дипломатів, що працюють на обширі від Балкан до Владивостока.

В Україні така конференція відбулася вперше. Місцем її проведення обрали Одесу, оскільки, як зауважив пан посол, вона є для французів символом їхньої присутності в Україні ще з кінця XVIII сторіччя, отже найближчим їхньому серцю з-поміж українських міст.

Вибір місця до певної міри був зумовлений і географічним розташуванням Одеси: серед головних тем конференції — безпека морського транспорту. Поза тим посли обговорювали й питання енергетичного постачання та міграційних проблем у континентальній Європі.

У французькій школі дітлахи вже з трьох років — на уроках. Фото надане автором

Як зауважив Ален Ремі, конференції на кшталт тієї, що відбулася нещодавно в Одесі, не мають на меті ухвалити якісь рішення — їх проводять, щоб «думати, розмірковувати, обмінюватися аналізами». Тож головною родзинкою саме української зустрічі пан посол вважає те, що до неї було приурочено презентацію цілком конкретної справи: «Такі події для наших регіональних зустрічей — річ нечаста».

Ідеться про відкриття другої в Україні й першої в Одесі Французької міжнародної школи. Першу було створено ще 1994 року в Києві. Нині там, у Французькому ліцеї імені Анни Київської, навчається 400 учнів, з-поміж яких 40% — це діти іноземців, що живуть в Україні.  В Одесі все значно скромніше: 35 учнів. З них троє французів, росіянин і білорус. Решта — місцеві. Вік учнів — від 3 до 7 років. За нашими мірками, це ще дитсадок, за французькими — школа. Зауважимо: в Києві у Французькому ліцеї навчають за повною загальноосвітньою програмою. Цього прагнутимуть і в Одесі.

Президент адміністративної ради Французької приватної школи засновник мережі французьких шкіл Жан-Франсуа Ле Рок зауважує, що в умовах, коли «держава змушена постійно зменшувати бюджет», школа «не отримала жодного євро від французьких платників податків». Тому це проект суто комерційний, «вдалий приклад спільних зусиль держави та приватного підприємництва». Вартість навчання для українців становить 3,5 тисячі євро на рік — явно більше, ніж може дозволити собі пересічний одесит, але в Одесі є чимало непересічних.

Нині школа не має української освітньої ліцензії й працює над цим, однак пан Ле Рок запевняє, що й нині дитина, що навчається тут, особливих проблем із поверненням до лона української освіти не матиме: «Це все одно, якби українська дитина навчалася у Відні чи Лондоні й повернулася в Україну. Звісно, певні іспити, атестацію вона має пройти».