Про це розповів на прес-конференції у понеділок Секретар РНБО Андрій Парубій. Він також повідомив, що терористи примусово залучають місцевих жителів у так звані добровольчі загони.

«Триває фактично російське військове вторгнення, і ми маємо справу з російськими окупантами, з російською армією, яка озброює бойовиків та інтенсивно перекидає їх на схід нашої країни», — заявив він. — Тільки за останню добу, попри заяви президента Путіна, у нас є дані, що збройні сили РФ до прикордонних з Україною пунктів передислокували окремі підрозділи 76-ї Псковської окремої десантно-штурмової дивізії», — заявив Секретар РНБО.

За його даними, близько 150 десантників цієї бригади з технікою перекинули літаками до пункту Мілерово, що за 20 кілометрів від українського кордону.

Крім того, за словами Андрія Парубія, є інформація про те, що планують відправити до прикордонних районів батальйонно-тактичну групу берегових військ Північного флоту Росії.

«Чисельний склад збройних сил РФ поблизу кордону України становить 16 тисяч військових, на території Криму сягає 22 тисяч військових, і на території Придністров'я — до 3,5 тисячі, — заявив Андрій Парубій. — Усі ці військові готові до більш активних та агресивних дій щодо України».

Разом з тим він розповів, що українські військові та прикордонники за останні дні зуміли з боями зупинити 7 автоколон, у складі яких були і мікроавтобуси, що перевозили зброю для бойовиків. Крім того, знищено два БТР, два танки Т-64, бойову машину «Град».

«Захоплено ще одну бойову машину «Град», а разом з нею вилучено і документацію, яка підтверджує, що ця бойова машина входить до складу збройних сил Російської Федерації», — говорить Андрій Парубій.

Він повідомив, що цю інформацію вже опубліковано на сайті РНБО, та пообіцяв: відомство і надалі надаватиме детальну інформацію щодо бойовиків, задіяних на території України, та зброї, яку застосовують на сході нашої держави.

«Ми з боями дійшли до пункту Бірюкове. На півночі вздовж кордону — від Городища, де дислокувалися наші підрозділи, вони перемістилися до пункту Новокиївка. Таким чином ми замикаємо лінію стримування», — заявив Андрій Парубій.

За його даними, нині на території Луганської та Донецької областей перебуває від 15 до 20 тисяч бойовиків. «За нашими оперативними даними, понад половина тих бойовиків — це люди, які прийшли на територію України з РФ. Серед них є і чеченці з Кавказу, а також бойовики спецназу Росії», — підкреслив Адрій Парубій. — Він також зазначив, що є чимало фактів, коли «в окупованих містах відбувається примусова мобілізація місцевих жителів у так звані добровільні загони, які організовують терористи».

«За нашими попередніми даними, більше половини становлять бойовики, які прийшли з РФ, а частина — мобілізовані примусово місцеві жителі, яких часто використовують як «живі щити», — додав Секретар РНБО.

Він ще раз підкреслив, що стосовно України розв’язано й інформаційну війну, тому для боротьби з медіа-атаками було вирішено створити на базі державного інформагентства «майданчик», який поширюватиме зведені дані про ситуацію на сході країни. «Ця зведена інформація йтиме кожного дня, щоб ви могли поповнювати свої дані про ситуацію на сході та в Криму і щоб могли отримувати її збалансованою й скоординованою з різними відомствами», — підкреслив посадовець.

На запитання журналістів стосовно можливого введення воєнного стану Секретар РНБО відповів, що поки такого рішення немає, але його обговорюють. «Я ще раз наголошую, що нині стоїть питання про необхідність прийняття такого рішення. Оскільки в діючій системі координат сформовано вже координаційні центри АТО, є певна система дій, яка дає нам змогу проводити координаційну операцію з-поміж всіх існуючих підрозділів. Є, звісно, і аргументи на користь воєнного стану, але існуючий стан АТО уможливлює проведення і залучення до дій ЗСУ, інших підрозділів, і фактично ця дискусія відбувається на експертному рівні — чи введення воєнного стану дасть нам додаткові преференції для захисту наших жителів на території України», — підкреслив Андрій Парубій.