П’ять років тому миколаївські краєзнавці, історики, журналісти об’єдналися заради благородної мети — повернути з небуття діяння славного роду Скаржинських. Один з представників родини, Віктор Петрович Скаржинський, зробив чималий внесок у розвиток культури й економіки півдня України на початку XIX століття. Він був відомим громадським діячем, землевпорядником, меценатом, організовував опір французам під час війни 1812 року.

Але головною справою життя для Віктора Петровича стало лісорозведення й удосконалення всіх галузей сільського господарства. Він створив на території свого маєтку в селі Трикрати урочище «Лабіринт», що збереглося з 1825 року до наших днів. Розпланував його Скаржинський за власними проектами. Ліс посаджено у формі лабіринту, у вигляді двох літер «Г». Найвизначніша пам’ятка парку — 150-річні дуби заввишки 30 метрів і до метра завширшки. Нині їх 154, кожен узятий на облік, пронумерований й охороняється як пам’ятка природи. Парк у 60 гектарів — не тільки ліс. Звивисті береги річки Арбузинки Скаржинський зміцнив гранітом. Тому водойма зберегла чисте і рівне, незамулене дно. Штучні дамби, шлюзи, рукотворні ставки, озера, водоспади, місток закоханих, алейки і галявини радують сучасних туристів.

Втім, із забуття доводиться повертати й саме ім’я Скаржинського, і його великі діяння та заслуги. Свого часу було зруйновано склеп родини Скаржинських. А за радянської влади цю родину остаточно викреслено з історії лісорозведення. Зусиллями краєзнавчої громади на чолі з відомим миколаївським благодійником Михайлом Кондратьєвим історична справедливість відновлюється.

Один з водоспадів урочища «Лабіринт» досі милує око. Фото наданi автором

Так, за 20 метрів від садиби Скаржинських відрито пам’ятний знак «захисникам Вітчизни, лісівникам, землевпорядникам, громадським діячам, вченим, благодійникам і меценатам». На відкритті побували представники влади, краєзнавці, бібліотекарі, науковці, письменники. Всі вони схвалили дії з вшанування пам’яті великого земляка, закликали до вивчення його спадщини. Цього самого дня в місцевій школі відбулася презентація книжки Оксани Дорошенко «Віктор Петрович Скаржинський». На презентації присутні дізналися про маловідомі факти з біографії героя, про роботу з увічнення його пам’яті, про сучасний стан урочища «Лабіринт» і Трикратського лісу.