ВИДИ НА ВРОЖАЙ

Збільшенню збору сонячної ягоди сприяє реалізація програми державних компенсацій 
Виноградне гроно вклоняється аграріям

Цьогоріч в Україні заплановано зібрати півмільйона тонн винограду. Це істотно перевищує торішні показники. Аби ще більше наростити продуктивність вітчизняного виноградарства, Мінагрополітики ініціюватиме відповідні зміни до бюджету та Програми активізації розвитку економіки. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Сезон збирання винограду цьогоріч розпочнеться на кілька тижнів раніше, ніж торік. І вже за попередніми розрахунками ми можемо назвати цей рік урожайним для виноградарів. Адже плануємо зібрати близько 500 тисяч тонн винограду. А це на 9% більше, ніж минулого року», — зазначив міністр.

Цьогоріч виноградарі розпочнуть сезон збирання на кілька тижнів раніше. Фото з сайту flickr.coml

Очільник відомства наголосив, що сприяють такому зростанню ті виноградники, які було закладено завдяки програмі державних компенсацій. Ці кошти надходили від дії півторавідсоткового збору на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства з 2001 року. Зокрема Микола Присяжнюк наголосив, що в сільгосппідприємствах плодоносять 64 тисячі гектарів виноградників. З них майже 32 тисячі гектарів закладено саме завдяки цій програмі.

«Ми бачимо, що означений збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства є ефективною програмою підтримки. Тому Мінагрополітики ініціюватиме зміни до держбюджету на 2013 рік. Тобто ми пропонуємо виділити на закладення молодих садів та виноградників 1,2 мільярда гривень зі спецфонду», — зауважив міністр.

Також Микола Присяжнюк зазначив, що його відомство пропонуватиме передбачити в Державній програмі розвитку активізації економіки 1,3 мільярда гривень на фінансування галузі в 2014 році. А це дасть змогу забезпечити імпортозаміщення винограду та продукції з нього, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»