ЗАЯВИЛИ ПРО СЕБЕ. Цикл українських мультфільмів «Народна мудрість» став переможцем фестивалю кіно в Лос-Анджелесі.

У конкурсі брали участь понад 20 країн. За даними організаторів, кінофестиваль відвідало понад 6 тисяч глядачів. Особливо емоційно публіка сприйняла показ мультиплікаційної серії «Народна мудрість», яка демонструє різнобарв’я українського колориту у прислів’ях і приказках. Найяскравіші зразки мудрих висловлювань нашого народу ожили в 50 серіях.

Режисери мультиплікаційного циклу — Степан Коваль та Володимир Задорожний, продюсер проекту — Юлія Грибанова.

Степан Коваль працював над 20 пластиліновими серіями. Мальовані мультфільми створив Володимир Задорожний.

В ефірі Першого Національного «Народна мудрість» стартувала 17 листопада 2010 року.

За словами головного продюсера каналу Іллі Ноябрьова, подія нештатна і приємна. Маємо своєрідний шедевр вітчизняного мультиплікаційного виробництва. Отже, Україна упевнено заявляє про себе як виробника національної продукції. Степан Коваль зазначив, що цикл народився всупереч умовам завдяки ентузіазму його творців. Його дебют і перемога на фестивалі — заявка кіноіндустріального становлення виробництва. Цикл уже купують, з’явилася комерційна складова, яка допоможе розвивати справу. Ініціатори проекту думають над тим, як втілити у мультфільмах народну мудрість напередодні президентських виборів.

Справді, в мультиплікаційному кіно українським митцям вдалося відкрити нову сторінку, звернення до народної мудрості має не лише просвітницьке, а й виховне значення. Адже мультики передусім дивитимуться діти. І коли, приміром, ознайомляться із серією під назвою «В умілого й долото рибку ловить», обов’язково звернуться із запитаннями до батьків. Отже, серія відкриває шлях до спілкування. Погодьтеся, в наш час це дуже важливо. Водночас виховуватиметься глядач, який дивитиметься фільми не випадково, а обиратиме їх свідомо. Одне слово, мудрість народна, втілена на екрані, в ліс не веде, а з нього виводить.