Нові правила експлуатації АЕС у Японії заборонили використання реакторів старше 40 років. Найбільші енергокомпанії країни вже відмовились від експлуатації трьох таких блоків. На черзі ще два реактори.

Це рішення ухвалили у дні, коли у японському місті Сендай триває Всесвітня конференція ООН щодо зниження ризиків стихійних лих. Її учасники відвідали вчора риболовні ферми префектури Фукусіма, де розташована аварійна АЕС.

На конференцію з’їхалися представники близько 160 країн. Виступив на форумі і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Він закликав міжнародне співтовариство вкладати гроші у проекти зниження ризиків стихійних лих. Підсумком конференції стане ухвалення відповідної Рамкової програми дій на найближчі 10 років.

З Японії передає кореспондент євроньюз:

«Нову програму дій розробляють не лише для урядів, а й для приватного сектора та громадянського суспільства. Програма покликана визначити конкретні заходи для зниження кількості людських жертв і економічних збитків. Адже щорічно збитки від стихійних лих сягають 285 мільярдів євро».

Євроньюз