Вода в цьому громадському басейні у Франції – стовідсотково природна, без жодних хімічних домішок: лише водорості й кришталево чиста вода.

Він працює з використанням самоочисної системи на основі водоростей і мікроорганізмів, за допомогою якої утворюється чиста, прозора і здорова вода.

Йдеться про замкнуту систему, де немає потреби міняти воду щодня: вона проходить спершу крізь рослинні фільтри, згодом – крізь спеціальні регенераційні ставки, перш ніж її запомповують назад у басейн.

Під басейном пролягли 10 кілометрів труб, які проходять ретельну перевірку по кілька разів на день.

«У нас є чотири насоси, які дозволяють нам здійснювати водообіг цілодобово. Півдоби потрібно на те, щоб здійнити повний водообіг у басейні», – розповідає працівник басейну Дам’єн Корделуа.

Тут працюють прості правила: воду піддають аналізу кілька разів на тиждень задля певності, що рослини виконують свою роботу як слід. Що стосується ґрунту, то його перевіряють щодня. Відвідувачі басейну зобовязані митись перед тим, як увійти до нього. Їм радять також не користуватись лосьйонами для засмагання – задля того, щоб вода зберігала прозорість і чистоту.

Нові екологічні басейни останнім часом з’являються у цілком несподіваних місцях, як от спортклуб King’s Cross Pond у Лондоні. Щодня басейн площею в 400 квадратних метрів відвідують понад 160 людей. Система очищення – приблизно така сама, як і в попередньому випадку. Максимальна температура води – 25 градусів. Це перший у Великій Британії громадський басейн такого типу. У Франції їх – понад десяток, в Німеччині – майже 100. Більшість із них працюють лише два літні місяці.

Повертаємось до Франції, на подвір’я Крістофа Люсьєна. Його особистий «райський куточок» працює сім місяців на рік. Його утримання, за словами власника, вимагає значно менше коштів, ніж утримання традиційного басейну.

«Наприкінці березня ми проводимо радикальне очищення – обрізаємо всі рослини. Один раз на місяць – від квітня до жовтня – я проводжу вакуумне очищення бассейну», – розповідає чоловік.

Ціна такого задоволення – від 30 до 80 тисяч євро.

EURONEWS