Спеціалісти застерігають: є дві причини швидкої смерті. Перша — війна. Друга — епідемії. Бої тривають на Донбасі. Але є надія на їх зупинення. Епідемії маємо не допускати. Але в нас уже є туберкульоз. Із 2013 року Україну внесли до списку країн ризику спалаху поліомієліту. Нині з цими проблемами вітчизняним медикам допомагають закордонні колеги.

— Але міжнародні організації не можуть бути постійно залучені до розв’язання наших внутрішніх проблем, — сказав на зустрічі з журналістами президент громадської організації «Рух за здоров’я нації» Дмитро Коваль.

Ми втратили пильність до інфекційних захворювань, яким можна запобігти, додають його колеги. Одна із причин цього — відмова від щеплень. З’явилася й друга проблема — нестача вакцин. А це вже проблема національної безпеки, оскільки, вважають медики, рівень профілактичного щеплення має становити не менш як 90%. Тим часом, зокрема в Києві, за словами лікаря-імунолога Федора Лапія, критична ситуація з вакцинами для дітей першого року життя і проти дифтерії. Дмитро Коваль додає, що в Україні рівень забезпечення вакцинами для профілактики різних захворювань становить від 10 до 55 відсотків.

Професор Валерія Шагінян звертає увагу на збільшення кількості хворих на кір дітей віком до чотирьох років. Науковці з’ясовують залежність цього від низького імунітету мам, яким свого часу не робили відповідних щеплень. Водночас постає й проблема підроблених довідок про щеплення. Їх видавали чимало. Як тепер зрозуміти справжню причину захворювання? Отже, батьки, обманюючи контролюючі органи, самі підклали дітям під ноги камінь спотикання на життєвому шляху.

Інфекційні хвороби підступні. Вони ніби чекають послаблення профілактичної роботи. І гору бере заспокоєння. Так було з дифтерією, коли виникали спалахи. Якщо недузі вчасно і грамотно запобігати, зберігається здоров’я і менше витрачається коштів на лікування.

«Рух за здоров’я нації» занепокоєний браком вакцин у країні.

— Коли стане зрозуміло, як цю проблему розв’язувати, — наголошує його президент, — активізуємо агітаційну кампанію і просвітницьку роботу серед населення. Адже ті, хто організовував спротив вакцинації, завдали багато шкоди і посіяли зневіру.

А Валерія Шагінян із сумом констатує, що вакцинацію медичних працівників перевели з категорії обов’язкових до рекомендованих.

— Тепер, — каже вона, — можливий спалах професійних захворювань медиків.

Одне слово, проблема не просто загострилась, а перезріла. Дилетантство, підхід за принципом «хочу — не хочу» у ставленні до здоров’я згубні. Міністерство охорони здоров’я, держава мають зайняти тут виважену позицію, що відповідає національній безпеці. Адже найбільше багатство країни — здоров’я. 

Микола ОЛЕКСАНДРЕНКО
для «Урядового кур’єра»