Нинішній рік має стати стартовим для проведення повномасштабної реформи медичної галузі. Про це міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі сказав у Харкові під час зустрічі з медичною спільнотою краю. Загалом приведення української медицини до європейського рівня, за його словами, займе десять років.

Наскільки болісними будуть зміни? Для областей — по-різному. «Харківщина — одна з лідерів реформування охорони здоров’я, тож, гадаю, тут процес піде дуже швидко», — висловив упевненість посадовець. Нагадаємо, передусім ідеться про аудити закладів охорони здоров’я на їхню здатність перейти на нову модель надання медичних послуг, створити нову модель фінансування галузі, надання автономії медичним закладам у використанні коштів.

Міністр також зазначив, що нині в Україні неординарна ситуація. Багато людей мігрують по всій країні, і гроші мають слідувати за ними. «Ми хочемо, щоб у пацієнта був вибір у лікуванні. Щоб медзаклади мали змогу легалізувати доходи, які нині де-факто є, і можливість вкладати гроші в розвиток своєї установи. Держава повинна забезпечувати безкоштовні послуги лише для тієї частини населення, яка не може собі цього дозволити з різних причин. Лікування онкохворих, інсулінозалежних і гемодіаліз фінансуватиме держава», — запевнив Олександр Квіташвілі.

Вартість медичних послуг в МОЗ планують розрахувати вже до квітня цього року, до липня — провести заходи з підтримки добровільного страхування, а до жовтня — визначити соціальні групи і розрахувати для них страхувальні пакети.

ДОВІДКА «УК»

У держбюджеті-2015 видатки на охорону здоров’я становлять 59,6 мільярда гривень, що на 3,9 мільярда гривень більше, ніж торік. З урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів і міжбюджетних відносин на функціонування закладів охорони здоров’я Харківської області передбачено медичну субвенцію в обсязі 2 мільярди 955,4 мільйона гривень, що на 280,6 мільйона гривень більше, ніж торік. А також суму на придбання медикаментів і виробів медичного призначення для швидкої допомоги і витратних матеріалів для інгаляційної анестезії загалом на понад 11 мільйонів гривень.