ДОСЛІДЖЕННЯ. Людина найщасливіша в 23 і 69, показало дослідження Центру економічної ефективності Лондонської школи економіки та політичних наук, передає ТСН з посиланням на Дзеркало тижня.

Людина щаслива у молодості та в старості. У молодості – бо має великі сподівання на майбутнє, а в старості бо вже змирилася зі своїми несправдженими сподіваннями. Натомість у середньому віці людина почувається нещасною. Таким чином, графік щастя людини нагадує латинську літеру U. Ця закономірність спостерігається у понад 50 країнах світу з різним рівнем соціального розвитку, повідомляє Дзеркало тижня.

Більше того, ця крива спостерігається навіть у людиноподібних приматів.

Ханес Швандт з Університету Прінстона (США) проаналізував результати соцопитування серед 23 тис. німців у віці від 17 до 85 років. Кожен з опитаних спершу оцінював за 10-бальною шкалою очікуваний рівень свого майбутнього благополуччя, а за 5 років ставив оцінку свого реального задоволення від життя.

У 20 років людина схильна переоцінювати свій майбутній добробут в середньому на 10%, але приблизно у 30 років переоцінка починає скорочуватися, а в 55 перетворюється на недооцінку.

Нагадаємо, що українці стали нещаснішими за останні три роки.