ДОСЛІДЖЕННЯ. Селера, артишоки і трави, включаючи орегано, містять апігенін і лютеолін – флавоноїди, що вбивають клітини раку підшлункової. Судячи з лабораторним дослідженням, проведеним в Університеті Іллінойсу, сполуки гальмують роботу ензиму, відповідального за розвиток раку передає Ліга Новости з посилання на meddaily.ru.

Сам по собі апігенін викликає клітинну смерть. Але найкращих результатів вдавалося домогтися, якщо ракові клітини спочатку протягом доби витримували в апігеніні, а потім протягом 36 годин – в гемцитабіні, препараті хіміотерапії.

Препарати хіміотерапії, з одного боку, вбивають ракові клітини за рахунок своєї проокисної активності. Але флавоноїди, з іншого боку, борються з процесом окислення. Тому вводити ліки і флавоноїди (антиоксиданти) одночасно не має сенсу.

Якщо ракові клітини не обробляли флавоноїдами, то гинули 8,4% з них. А після обробки – 43,8%. І це – без препаратів хіміотерапії.