ПОДАТКИ.Міністри фінансів та очільники центробанків Великої Двадцятки намагаються покласти край ухилянню від сплати податків і перекрити усі прогалини у законодавствах.

Прибуткові міжнародні корпорації їх віднайшли і успішно користуються. А державні скарбниці тим часом недоотримують мільйони у податкових надходженнях.

Генеральний секретар ОЕСР Ангель Ґуррія заявив: «Міжнародні правила гарантують, що бізнес не сплачуватиме податки в двох країнах. Подвійне оподаткування – так, ми маємо його уникнути. Але на жаль правила призвели до подвійного ухиляння від сплати податків. Ось проти чого ми боремося».

Компанії з обігом у десятки і сотні мільйонів таким чином платять мінімальні податки, а уряди тим часом збільшують ставки для людей.

Міністр фінансів Франції обурений: «Міжнародні компанії винайшли безпрецедентне ноу-хау, вони мінімізували свої податкові виплати. Вони платили 3-4% податку на свої доходи по всьому світу».

Найгучніші випадки за останній рік – це перенаправлення прибутків в інші країни. Корпорації пропускали усі доходи через офіси та рахунки там, де ставки корпоративного податку сильно відрізняються від правил у них на батьківщині.

Тому Фінансова Двадцятка прагне дійти згоди, аби вести боротьбу проти цього у всіх країнах-учасниках.

Найбільше обурення спровокували скандали довкола Apple, Google та Starbucks. Їм закидають саме таку «географічну» податкову винахідливість, яка допомогла їм платити копійки у порівнянні з тим, що вони заробляли.

Copyright © 2013 euronews