КЛІМАТ. Від льодовика на антарктичному острові Пайн-Айленд відколовся айсберг площею 720 кв. км. Учені чекали цієї події майже два роки, передає УКРІНФОРМ

Її прокоментував Бі-бі-сі професор Девід Геть з Британської служби антарктичних досліджень

«Льодовик Пайн-Айленда втрачає більше льоду, ніж будь-який інший льодовик на планеті, і його внесок у підвищення рівня світового океану більше, ніж у будь-якого іншого льодовика, тому його варто вивчати», – пояснив професор.

Учені виявили зростання тріщини в льодовику ще в жовтні 2011 року і відтоді чекали, коли ж величезне плато повністю відділиться від льодовика і зможе відправитися в плавання океаном. Нарешті, в понеділок супутник з Німеччини TerraSAR-X побачив, що тріщина дійшла від одного краю льодовика до іншого.

Пайн-Айленд – один з найбільших і найбільш рухомих антарктичних льодовиків, що спускаються до океану. За оцінками вчених, тут утвориться близько 10% всіх айсбергів Західно-Антарктичного крижаного щита.

Гігантські айсберги відколюються від шельфових льодовиків Антарктиди разів в 6-10 років. Востаннє подібне крижане плато пішло в плавання в 2007 і 2001 роках. Найбільший із зареєстрованих айсбергів відколовся від шельфового льодовика Антарктиди в 2001 році. Його площа була 11 тис. кв. км. Це крижане плато дрейфувало в океані декілька років, поки не розтануло.

Учені підкреслюють, що сповзання льодовика в океан і утворення айсбергів – абсолютно звичайний процес, не пов'язаний із змінами клімату, які, проте, в Антарктиці також чітко видно.