Пальмова олія в невеликих кількостях призводить до швидкої стомлюваності і впливає на здатність запам'ятовувати. А при постійному вживанні викликає серцево-судинні і онкологічні захворювання, хвороби Альцгеймера – про це на прес-конференції заявила лікар-дієтолог Оксана Скіталінська.

«Коли пальмові жири застосовують у виробництві, то їх обов'язково піддають технологічній обробці. Олію доводять до твердого стану. Після цього продукт довго зберігає свої властивості - не окислюється, не гірчить і зберігає свій смак. Тому пальмова олія може зберігатися роками. Але для українців вона шкідлива. Виробники думають тільки про власну вигоду», – зазначила Оксана Скіталінська.

В організм людини 27% пальмових жирів потрапляє під час вживання кондитерських виробів, там їх найбільше. Небезпечний продукт також додають в різні види соусів, чіпси, так звані «спреди» і сирні продукти - закон не забороняє це робити.

У пастеризованому і згущеному молоці, морозиві, олії та сирі пальмової олії бути не повинно, однак часто зустрічається.

Президент Науково-дослідницького центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий зазначив, що 70% згущеного молока виготовляють з додаванням рослинних жирів.

«Під час виробництва згущеного молока повністю забирається молочний жир, його використовують у приготуванні інших продуктів, це вигідно. Зате додають жири рослинного походження. Останній раз ми перевіряли 12 зразків, 8 виявилися з додаванням пальмових жирів» - констатує В. Безрукий.

 У рік на одного українця припадає три кілограми ввізної пальмової олії.

U-NEWS