Найактивнішими організаціями, які почали допомагати українській армії ще кілька місяців тому, стали Миколаївське обласне єврейське національно-культурне товариство, Товариство польської культури та болгари. Показовим став вчинок єврейського та деяких інших товариств, які відмовилися від бюджетного фінансування своїх програм у березні — квітні цього року. Річ у тім, що в області чотири роки поспіль проводять конкурс з визначення програм (проектів, заходів), розроблених національно-культурними товариствами, для виконання яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету Миколаївської області. Щороку на програми, які перемогли в конкурсі, виділяється близько 150 тисяч гривень. Звісно, ця підтримка є суттєвою для громадських організацій, багато хто проводить цікаві й пізнавальні заходи для носіїв різних національностей.

Цього року головним переможцем конкурсу проектів було визнано Миколаївське обласне єврейське національно-культурне товариство. Воно пропонувало провести низку заходів з популяризації своєї культури із залученням представників інших національностей. Утім, з огляду на складну ситуацію в країні, товариство визнало неможливим використовувати бюджетні кошти на просвітницькі заходи. Активісти громади написали листа до керівництва обласної ради з проханням виграні гроші їм не перераховувати, а спрямувати їх на потреби армії. На жаль, бюджетне законодавство не передбачає таких ситуацій. Проте товариство, як мінімум, скоротило бюджетні витрати, відмовившись від фінансової підтримки.

Обласне товариство польської культури, яке засновано ще у 1997 році, організувало акцію, спрямовану на допомогу армії, у власному офісі. Тут було встановлено скриньку для грошових зборів. Враховуючи, що Товариство налічує понад 400 членів, збирають потроху, але адресно. «Ми визначили для себе, — розповідає керівник товариства Єлизавета Селянська, — що будемо допомагати конкретним військовим формуванням. Причому реальною підтримкою. Накопичуємо певну суму в скриньці й закуповуємо на ці гроші ліки, перелік яких отримуємо від військових. Першу партію ліків передали нашому батальйону «Святий Миколай». Наступну передаємо 79-й аеромобільній бригаді. Намагаємося робити закупівлі за оптовими розцінками. До речі, шість членів нашого товариства боронять Україну в зоні АТО. Один із них, Олександр Смірнов, відомий в області та Україні археолог. Ми його підтримуємо».

Один із лідерів болгарської громади міста Олександр Діордієв розпочав допомагати армії самотужки. Згодом через соціальні мережі знайшов однодумців. Саме Олександр узявся за реалізацію ідеї розміщення містом патріотичної соціальної реклами. Фотографій накопичилося чимало, тож нині вони на сітілайтах та інших рекламних носіях. Також він буквально взяв під опіку 28-му механізовану бригаду, що дислокується в Миколаївській області. На тлі всебічної допомоги 79-й, про цих хлопців трохи забули. А вони так само потребують зимового одягу і термобілизни, спальників, ремкомплектів, броньованої техніки, елементарних предметів побуту та гігієни. Олександр знаходить помічників та волонтерів. На сьогодні вся ремонтна рота отримала гумові чоботи, зимові балаклави, термобілизну та інструменти. Днями бригада повертається до зони АТО.