Країні потрібні самодостатні громади, здатні взяти на себе велику частку повноважень та фінансів від центральної влади — саме це передбачає реформа місцевого самоврядування. Втім, децентралізація — лише  інструмент. Головне — це регіональний розвиток і те, як на місцях конкуруватимуть  за інвестора. Децентралізація рухає всі інші реформи: дерегуляцію, енергоефективність, реформу земельних відносин, можливість громад розвиватися.

Нині громадам потрібно лише сформувати своє бачення розвитку. Перспективний план — це і є побудова ефективних, спроможних громад, які отримають статус, повноваження і ресурси, наголосив учора віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко  на брифінгу «Децентралізація — половина шляху пройдена» в Українському кризовому медіа-центрі.

Отож децентралізація, яку часто називають реформою реформ,  на законодавчому рівні відбулася. Всі закони, які були потрібні, щоб підготувати зміни до Конституції, ухвалено. Віце-прем’єр-міністр висловив сподівання, що найближчим часом новий проект змін до Конституції України буде подано до парламенту. Він нагадав: децентралізація — лише інструмент для регіонального розвитку, який повинен залучити інвестиції, створити конкуренцію між регіонами. І зазначив:  без внесення змін до Конституції подальший процес децентралізації в державі не можливий. Посадовець також  нагадав, що Венеціанська комісія законопроект  у частині децентралізації схвалила.

За словами Геннадія Зубка, уже затвердили  перспективні плани формування територій 14 областей. Зокрема у середу ухвалено перспективні плани у Вінницькій і Одеській. На Одещині процес відбувався непросто, адже область не лише одна з найбільших, прикордонна, а ще й багатонаціональна.

Чотири області вже мають  затверджену стратегію  розвитку і подали інвестиційні заявки. Лідери у цих процесах — східні й південні області. Український захід,  який, здавалося  б, має більше можливостей порівнювати  переваги  ефективного самоврядування, поки що відстає. Дискутують  переважно питання, кому з ким об’єднуватися. А час минає. Як відомо,  на інвестиції наші європейські партнери надали понад 50 мільйонів євро. Ці кошти зможуть надходити на задоволення конкретних інвестиційних заявок уже восени. Тож виходить, хто раніше об’єднається, той  перший і отримає  засоби для реалізації задуманого.

Тож тішить, що у процесі децентралізації перед веде Рівненщина. Замість 365 відповідно до перспективного плану  формування територій тут утворять 45 спроможних територіальних громад. Уже ухвалено і Стратегію розвитку області до 2020 року (Рівненщина розробила її за методикою ЄС як пілотний проект) і план реалізації стратегії на 2015—2017 роки, що передбачає  розвиток економічного потенціалу, сільських територій та розширює можливості завдяки доступу до європейських інвестицій. Робота триває у тісній співпраці місцевої влади та місцевого Офіса реформ, повідомили рівняни під час увімкнення на брифінгу віце-прем’єра.