У рамках офіційного візиту до Республіки Словенія чинного голову ОБСЄ, міністра закордонних справ України Леоніда Кожару прийняв Президент Республіки Словенія Борут Пахор. Сторони висловили взаємну зацікавленість в інтенсифікації відносин між Києвом та Любляною, обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці, зокрема щодо подальшого розвитку політичного діалогу й торговельно-економічної співпраці.

Обговорено й шляхи взаємодії на євроінтеграційному напрямі, передусім у контексті підготовки України до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» у листопаді.

Борут Пахор передав запрошення Президентові України Вікторові Януковичу здійснити офіційний візит до Словенії разом із делегацією українських підприємців.

Леонід Кожара зустрівся й з головою Державних Зборів Словенії Янком Вебером. Значну увагу було приділено перспективам українсько-словенської міжпарламентської співпраці як у багатосторонньому, так і у двосторонньому форматі. Наголошено на важливості подальшого розвитку та поглиблення двосторонньої взаємодії на лінії «груп дружби» Верховної Ради й Державних Зборів, повідомляє прес-служба МЗС.

Обопільне прагнення до пожвавлення політичного діалогу, поглиблення взаємодії в рамках міжнародних та регіональних організацій, а також співпраці між МЗС двох країн висловлено у ході зустрічі Леоніда Кожари з його словенським колегою Карлом Ер’явцем. Відбувся обмін думками щодо актуальних питань міжнародного характеру й порядку денного ОБСЄ. У цьому контексті Карл Ер’явец дав високу оцінку українському головуванню в цій організації.

Дипломати відзначили системну роботу Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, чергове засідання якої відбудеться 30 вересня — 1 жовтня у Любляні. Крім того, Україна зацікавлена у поглибленні економічної взаємодії зі Словенією у реалізації спільних регіональних проектів.

Словенська сторона висловила також підтримку євроінтеграційних прагнень України та практичних кроків у цьому напрямі, зокрема у контексті Вільнюського саміту «Східного партнерства».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»