Меморіальну дошку на честь вінничанина Євгена Пікуса, який ціною життя обстоював незалежність України у зоні бойових дій, відкрили на фасаді вінницької школи № 30. В урочистостях взяли участь родина і близькі героя, представники обласної та міської рад, його друзі й товариші, учні і вчителі школи, в якій він навчався.

На Луганщині 35-річний підполковник керував підрозділами у районі пункту пропуску «Красна Талівка». Під час обстрілу пункту пропуску, коли одного з бійців затиснуло уламками даху на вежі, Євген з бойовим побратимом піднялись на понад 15-метрову висоту і, попри шалений обстріл, звільнили травмованого товариша з-під уламків.

А коли службова машина з офіцерами підірвалась на фугасі, Євген самотужки виніс поранених з-під вогню. Неодноразово завдяки його вмілому керівництву прикордонники успішно відбивали атаки ворога. І бійці рівнялись на свого мужнього командира.

Євген Пікус загинув 25 серпня. Цього дня прикордонники зупинили диверсійно-розвідувальну групу, яка перетнула кордон з території Росії. Завдяки діям мужніх патріотів ворогові не вдалося скоїти задуманого. Та під час бою загинули чотири прикордонники, трьох було поранено. Цей бій став останнім і для Євгена Пікуса. «За рік воєнної агресії Росії загинуло 63 наших побратими-прикордонники. Маємо бути гідними наших героїв», — зауважив ректор Національної академії державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького Олег Шинкарук.