Програма ЄС щодо шести країн колишнього СРСР «Східне партнерство» зазнала удару: Вірменія оголосила про вступ до Митного союзу на чолі з Росією. Таким чином, створення зони вільної торгівлі між ЄС та Вірменією стає неможливим: адже це несумісно з Митним союзом. Але Єреван зробив свій вибір:

«Ми провели також ґрунтовний обмін думками з питання євразійської інтеграції. І я підтвердив бажання Вірменії вступити до Митного союзу і приєднатися до процесу формування Євразійського економічного союзу»,- заявив вірменський президент Серж Саргсян після переговорів з російським колегою Володимиром Путіним.

Раніше очікувалося, що Вірменія на саміті Східного партнерства у листопаді у Вільнюсі парафує з Євросоюзом угоду про асоціацію, частиною цього документа є угода про вільну торгівлю.

«Росія використовує радикальну тактику залякування з кількома сусідами. Я розумію, що президент Вірменії поїхав до Москви на запрошення президента Путіна. А той йому сказав: якщо ти й надалі підтримуватимеш євроатлантичні прагнення, наближатимешся до ЄС завдяки угоді про вільну торгівлю, то забудь про гарантії безпеки з боку Росії»,- зазначив британський євродепутат Чарльз Таннок.

Наприкінці серпня Росія почала погрожувати Україні обмеженнями у торгівлі, якщо вона підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. І Брюссель, і Київ сподіваються підписати цей документ на вільнюському саміті в листопаді.

Copyright © 2013 euronews