Учора керівництво Київської міської державної адміністрації доповіло віце-прем’єр-міністрові Олександру Вілкулу про хід виконання робіт з реконструкції Бортницької станції аерації та забезпечення якісного очищення стічних вод.

«ПАТ Київводоканал здійснює управління Бортницькою станцією аерації, яка є комунальною власністю Києва. Тому стан справ на станції — це відповідальність місцевої влади. Але розуміючи складність об’єкта і його важливе значення для життєзабезпечення Києва, уряд допомагає у розв’язанні актуальних проблем підприємства. Почалося танення снігу, тому доручаю Київській міській державній адміністрації та Державній службі з надзвичайних ситуацій забезпечити цілодобовий моніторинг і контроль за Бортницькою станцією аерації», — наголосив Олександр Вілкул.

Як доповів заступник генерального директора Київводоканалу Андрій Білик, з допомогою уряду в 2013 році було завершено роботи з ліквідації наслідків аварії на Лівобережному каналізаційному колекторі (Д=3000 м), що сталася 17 січня 2012 року.

Тривають роботи і з реконструкції насосної станції першого підйому Бортницької станції та проектні роботи для реконструкції дюкерних переходів через Дніпро, які забезпечують перекидання стоків з правого на лівий берег з подальшим відведенням на станцію. Як доповів директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації Дмитро Новицький, тривають роботи з укріплення та реконструкції дамб мулових полів №1 та №2, де зберігається осад стічних вод. Уже здійснено нарощення дамби, почато ремонт дамби №2, збудовано шість перепускних колодязів і перемичок навколо мулового поля. Але роботи ще багато. Реалізація розробленого Київводоканалом та затвердженого урядом плану передбачає перехід на сучасні технології утилізації осаду і ліквідацію мулових полів, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Цьогоріч плануються подальші роботи з комплексної реконструкції Бортницької станції аерації та вдосконалення технологічного процесу очищення стічних вод.

Зокрема КМДА та Київводоканал за підтримки уряду проводять роботу із залучення кредиту від уряду Японії на 7,5 мільярда гривень під 0,1% річних на 40 років (10 років канікул). Наразі японське агентство міжнародного співробітництва JICA вивчає проектно-кошторисну документацію проекту з реконструкції станції.

Проектом реконструкції передбачено застосування передових європейських технологій. Проект уже пройшов державну експертизу і має бути затверджений Кабінетом Міністрів.

Комплексну реконструкцію Бортницької станції заплановано провести у дві черги, кожна з яких передбачає п’ять пускових комплексів. Термін реалізації проекту — 90 місяців. Така кількість пускових комплексів потрібна для забезпечення безперебійної роботи і якісного очищення води на весь період реконструкції.

За результатами наради Олександр Вілкул доручив Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Київській міськдержадміністрації забезпечити виконання заходів, включених до плану реконструкції Бортницької станції аерації, дотримання графіка робіт, забезпечити  стале функціонування об’єкта і якісне очищення стічних вод. А також прискорити подання на розгляд уряду проекту постанови про затвердження проектно-кошторисної документації за проектом «Реконструкція споруд очищення стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії з обробки та утилізації осадів Бортницької станції аерації» для забезпечення фінансування цих заходів з Держбюджету, бюджету Києва і за рахунок залучення кредитів, зокрема під державні гарантії. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»